Marile temeri din vechiul Bucuresti: incendiile, cutremurele si "apa spurcata si dadatoare de boale" din Dambovita

Marile temeri din vechiul Bucuresti: incendiile, cutremurele si

Apa mlastinoasa din Dambovita Oamenii care traiau in Bucuresti in urma cu zeci, chiar sute de ani, se temeau cel mai tare de calitatea apei pe care o consumau, care cu greu se putea numi "de baut".

acum 76 luni (22 Oct 2014)

"Trei au fost necazurile mari care i-au torturat obsedant pe bucuresteni de-a lungul timpului: apa de baut, Dambovita si cutremurele. Iar acestora din urma, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, li se poate adauga inca o calamitate: incendiile care mistuiau fara sa aleaga: case, hanuri, biserici, uneori chiar mahalale intregi, fie din inima Bucurestilor, fie de la margine", precizeaza Edmond Niculusca, reprezentantul Asociatiei Romane de Cultura, Eductie si Normalitate.

Apa mlastinoasa din Dambovita

Oamenii care traiau in Bucuresti in urma cu zeci, chiar sute de ani, se temeau cel mai tare de calitatea apei pe care o consumau, care cu greu se putea numi "de baut". De asemenea, in mahalalele Bucurestiului de odinioara existau si sacagii, cei care isi facusera o afacere cu apa din Dambovita. In cornici a ramas insemnat faptul ca acesti oameni vindeau cu un leu sacaua de apa limpede din Dambovita si cu 50 de bani apa maloasa. Cu toate acestea, precizeaza Niculusca, cronicile noteaza faptul ca apa vanduta era "spurcata si dadatoare de boale". Asa au ajuns domnitorii sa-si faca o datorie de onoare din a amenaja cismele cu apa limpede si buna, adusa de departe. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro