Maretia spitalului din Sulina: unitatea cu 40 de paturi avea "sala de operatii dupa ultimele cerinte ale chirurgiei moderne"

Maretia spitalului din Sulina: unitatea cu 40 de paturi avea

In orasul Europolis, in perioada Comisiei Europene a Dunarii, existau peste 100 de pravalii, trei mori, o uzina de apa, una electrica, o linie telefonica intre Tulcea si Galati, un teatru. Drum initiatic spre izvoarele poporului roman, prin sudul Dobrogei Dobrogea in lung si-n lat, pe bicicleta: cele mai frumoase trasee de parcurs pe doua roti printr-o Romanie in miniatura cu accent de Balcani Jurnal de Vacanta.

acum 62 luni (27 Aug 2016)

In orasul Europolis, in perioada Comisiei Europene a Dunarii, existau peste 100 de pravalii, trei mori, o uzina de apa, una electrica, o linie telefonica intre Tulcea si Galati, un teatru. Cu sprijinul CED, la Sulina s-au construit doua spitale, care asigurau consultatii si spitalizare pentru personalul CED, dar si pentru populatia orasului si marinarii aflati in tranzit. Spitalul Marinei din Sulina era intretinut si administrat de Comisiunea Europeana a Dunarii si avea 40 de paturi. Are o sala de operatii instalata dupa ultimele cerinte ale chirurgiei moderne, precum si un aparat de dezinfectare cu vapori sub presiune", aflam dintr-un raport al prefectului judetului Tulcea privind situatia administrativa, economica, cultura-educativa, sanitar-veterinara a judetului Tulcea, din anul 1907. In prezent, cateva ruine din Sulina amintesc de farmecul de altadata al acestui oras cosmopolit. Numai in miezul zilei portul era mort, sub ploaia de aur a soarelui de vara, natura intreaga dormita molesita. Nicio adiere, niciun semn de viata, pamantul si apa, oameni si animale cadeau parca deodata intr-o adanca letargie. Cand soarele ajungea la zenit, portul mut, poleit intr-o lumina orbitoare, parea in arsita zilei un oras mort, adormit printr-o vraja, pietrificat de veacuri - un oras fantoma", scria Jean Bart in Europolis.

Va mai recomandam:

Jurnal de vacanta. Plaja de pe care poti aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanta. Drum initiatic spre izvoarele poporului roman, prin sudul Dobrogei

Dobrogea in lung si-n lat, pe bicicleta: cele mai frumoase trasee de parcurs pe doua roti printr-o Romanie in miniatura cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanta. Coltul de Rai interzis candva turistilor va asteapta cu hectare intregi de plaja virgina

Jurnal de vacanta. Altfel de calatorie prin imprejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Don Giovanni, piratul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro