Maresalul invadatorilor sovietici, onorat de Primaria Sectorului 2: Un parc din Bucuresti poarta numele unuia din cei mai importanti comandanti ai Armatei Rosii - Fiodor Tolbuhin | DEZVALUIRE ROMANIA LIBERA

Fiodor Tolbuhin a fost unul dintre cei mai importanti comandanti ai Armatei Rosii, in perioada in care soldatii sovietici au ocupat Romania si au terorizat populatia cu jafuri, violuri si crime. "Armata sovietica, pe care o reprezinta Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea Romaniei de fascism, de sub influenta nazista, germana, ci s-a transformat in armata de ocupatie, inlesnind, daca nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar in Romania", a declarat, pentru RL, Cristian Vasile, istoric si cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga". Istoricul mai crede ca, dincolo de o eventuala schimbare de denumire, mai este si problema perceptiei publice, a raportarii comunitatii fata de prezumtive nume de strazi cu semnificatie negativa.

acum 61 luni (19 Jul 2017)

Fiodor Tolbuhin a fost unul dintre cei mai importanti comandanti ai Armatei Rosii, in perioada in care soldatii sovietici au ocupat Romania si au terorizat populatia cu jafuri, violuri si crime. Numele lui Tolbuhin este scris cu litere mari - chiar la intrare - si, ca sa nu existe niciun dubiu ca denumirea a ramas din vremuri trecute, Primaria Sectorului 2 si-a trecut pe aceeasi pancarta numele si sigla noua.

Istoricii spun ca denumirea este cel putin neinspirata, daca nu chiar scandaloasa, din cauza semnificatiei pe care o are pentru romani prezenta Armatei Rosii dupa 1944.

"Armata sovietica, pe care o reprezinta Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea Romaniei de fascism, de sub influenta nazista, germana, ci s-a transformat in armata de ocupatie, inlesnind, daca nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar in Romania", a declarat, pentru RL, Cristian Vasile, istoric si cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga".

RL a solicitat Primariei Sectorului 2 un punct de vedere referitor la acest subiect inca din 13 iunie. Am primit un e-mail prin care am fost anuntati ca cererea noastra a primit un numar de inregistrare si atat, de atunci niciun raspuns.

Fiodor Ivanovici Tolbuhin (1894-1949) a fost unul dintre principalii comandanti sovietici din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si membru in Sovietul Suprem al URSS.

In 1944, din iunie pana in octombrie, impreuna cu maresalul Rodion Malinovsky, Tolbuhin a condus invazia din Balcani, cucerind cea mai mare parte din Romania, potrivit Wikipedia.

Fiodor Tolbuhin este si unul dintre coordonatorii ocuparii Romaniei de catre Armata Rosie in 1944. Sovieticii au stat aici pana in 1958 si, desi teoretic eram aliati, Armata Rosie ne-a tratat ca pe un stat ocupat, iar soldatii sovietici s-au intrecut in jafuri, violuri si crime. "Rau a fost cu «was ist das» / Da-i mai rau cu «davai ceas» / De la Nistru ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro