Marele zid de nisip: China sfideaza SUA

In Marea Chinei de Sud, Beijingul construieste "marele zid de nisip" in dispretul vecinilor sai, in timp ce SUA observa cu atentie evolutia situatiei deja tensionata din regiune. Ca la Fiery Cross Reef, devenita in cateva luni o insula de peste trei km lungime si se afla in constructie o pista de aterizare, asa cum releva analistii IHS Jane’s Defence Weekly, plecand de la imagini luate de sateliti.

acum 56 luni (20 May 2015)

In Marea Chinei de Sud, Beijingul construieste "marele zid de nisip" in dispretul vecinilor sai, in timp ce SUA observa cu atentie evolutia situatiei deja tensionata din regiune. "Vastul ocean Pacific este atat de mare incat poate imbratisa si China si Statele Unite", a declarat Xi sefului diplomatiei americane sosit la Beijing dupa ultimele actiuni ale gigantului asiatic in Marea Chinei de Sud.

O formula pe ton apasat care ilustreaza in realitate determinarea puterii chineze de a contesta America in spatiul marin. Cu alte cuvinte, US Navy nu are nimic de facut in Marea Chinei de Sud, revendicata 90% de China, spre disperarea Vietnamului, Filipinelor sau Malayesiei.

De cateva luni, tensiunea creste in jurul Insulelor Sratleys si Paracelsus, unde China isi afirma de acum suveranitatea construind "un mare zid de nisip". Cu dragoare si alte instalatii, Beijing transforma recifurile in insule artificiale unde construieste noi baze avansate la dispozitia Armatei populare de eliberare a Chinei. Ca la Fiery Cross Reef, devenita in cateva luni o insula de peste trei km lungime si se afla in constructie o pista de aterizare, asa cum releva analistii IHS Jane’s Defence Weekly, plecand de la imagini luate de sateliti. De anul trecut China si-a inmultit cu patru posesiunile, castigand peste 600 de ha deasupra apei, potrivit Pentagonului.

Aceasta politica a faptului implinit l-a alarmat si pe Barack Obama, care a acuzat Beijingul ca isi "intimideaza" vecinii din ASEAN, dar diplomatia chineza afirma ca este dreptul sau si subliniaza ca viitoarele sale baze vor avea functii civile. Beijingul refuza negocierea unui cod de conduita sugerat de membrii ASEAN, organizatie neputincioasa in fata gigantului chinez si care se indreapta spre Washington in cautarea unei sustineri militara si politica. John Kerry a incercat in capitala chineza o mediere in week-end, insa omologul sau chinez, Wang Yi, a reafirmat determinarea "neclintita" a Beijingului de aparare ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro