Marele razboi al lui Vlad Tepes despre care romanii n-au auzit si care lipseste din manualele scolare. "Istoria ne ofera mereu surprize"
Scrisoarea a fost descoperita de curand in Arhivele Statului din Mantova de catre un grup de cercetatori germani din care fac parte Albert Weber, vorbitor de limba romana si Adrian Gheorghe, cercetator roman stabilit in Germania", spune istoricul targovistean Vasile Lupasc, cel care a adus in tara un manuscris vechi legat de viata lui Vlad Tepes, care era dosit in bibliotecile din Vatican. CITESTE SI: FOTO Aici a fost tinut captiv Vlad al III-lea Tepes, "Dracula" Cat de reala este ipoteza mormantului lui Vlad Tepes la Curtea Domneasca si in ce loc ar mai putea fi ingropat cel mai sangeros domnitor din istorie FOTO Americanii de la Universal Pictures, pe urmele lui Dracula, la Targoviste: "Vampirii sunt chiar sexy" Vlad Tepes, alaturi de Hitler, Mussolini sau Stalin intr-un top al celor mai cruzi lideri din toate timpurile Ipoteza mormantului din Italia al lui Vlad Tepes, desfiintata de istorici.
Intre iarna lui 1461 si luna mai 1462 nu se stie nimic despre domnitorul Vlad Tepes, care a domnit la Targoviste, in fosta Cetate de Scaun a Tarii Romanesti. Nu se stie daca si-a demobilizat armata sau nu, dar descoperirile istoricilor nemti arata ca in perioada lipsa din cartile de istorie a avut loc un razboi important. Scrisoarea a fost descoperita de curand in Arhivele Statului din Mantova de catre un grup de cercetatori germani din care fac parte Albert Weber, vorbitor de limba romana si Adrian Gheorghe, cercetator roman stabilit in Germania", spune istoricul targovistean Vasile Lupasc, cel care a adus in tara un manuscris vechi legat de viata lui Vlad Tepes, care era dosit in bibliotecile din Vatican. Mantova a fost unul din centrele importante ale renasterii fiind condus timp de aproximativ 400 de ani de puternica familie Gonzaga. "Corpus Draculianum" Scrisoarea cu pricina se pare ca nu este una oficiala, de cancelarie regala sau domneasca si, pe langa multe detalii de natura culinara, documentul vorbeste despre 50 de vase turcesti sosite pe Dunare, corabii care au fost distruse de catre oastea Tarii Romanesti in frunte cu Vlad Tepes. "Avand in vedere numarul mare de vase atacate si arse de catre Vlad Draculea, putem deduce ca desfasurarea de forte a fost una impresionanta. De asemenea, exista motive intemeiate sa credem ca au existat si alte actiuni militare romanesti menite sa consolideze victoriile obtinute in iarna dintre anii 1461-1462 si sa slabeasca capacitatea de actiune a lui Mahomed in zona granitei cu Valahia", mai spune Vasile Lupasc. In vizita dumnealor in Romania din 2017, ne-am intalnit si am discutat mai multe aspecte legate de viata si domniile lui Vlad Draculea. Speram ca aceasta extrem de utila si de elaborata lucrare sa fie publicata si in limba romana. Probabil ca va fi mentionat si in manualele de istorie cat de curand", crede Vasile Lupasc. Istoricul targovistean va introduce aceasta "fila din istorie" intr-o editie aniversara a trilogi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro