Marele om al uriasei URSS: Iuri Gagarin, cel care a dus Rusia printre stele

Marele om al uriasei URSS: Iuri Gagarin, cel care a dus Rusia printre stele

Gagarin a efectuat o rotatie in jurul Pamantului intr-o ora si 48 de minute, la o altitudine care a variat intre 175 de kilometri si 380 de kilometri. Dar a fost primul om care a zburat in spatiu si despre asta e vorba in cazul lui Gagarin", a afirmat Iuri Usachov, seful departamentului care se ocupa de testele de zbor. Misterul mortii lui Iuri Gagarin, intre asasinat si OZN-uri Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, dupa ce avionul pe care il pilota s-a prabusit la 190 de km de Moscova. "Stiam ca un avion Su-15 era programat pentru testare in acea zi, dar trebuia sa zboare la o altitudine de 10.000 de metri sau mai mare, nu la 400-500 de metri.

acum 90 luni (12 Apr 2016)

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a intrat in istorie. Gagarin a efectuat o rotatie in jurul Pamantului intr-o ora si 48 de minute, la o altitudine care a variat intre 175 de kilometri si 380 de kilometri. Cand a fost desemnat a fi primul om care iese in spatiu, Gagarin avea 27 de ani si era casatorit cu Valentina, o infirmiera care tocmai o nascuse pe a doua fiica a lor.

Iuri Alexeevici Gagarin s-a nascut pe 9 martie 1934 in Klusino si a murit pe 27 martie 1968 intr-un accident aviatic. In vremea in care el iesea in spatiu, Europa si Statele Unite ale Americii erau impartite intre URSS si SUA si Razboiul Rece nascuse si cursa cuceririi spatiului.

Revenind la Gagarin, in 1960, dupa un proces atent de selectie, el a fost selectat impreuna cu alti 19 cosmonauti pentru Programul Spatial Sovietic. Dupa experimentele gandite de specialistii sovietici au mai ramas in cursa Gagarin si Gherman Titov, datorita performantelor excelente din timpul antrenamentelor, dar si datorita capacitatilor lor psihice. Cucerirea spatiului reprezenta pe atunci un teren major de infruntare intre cele doua mari puteri mondiale, iar numarul unu sovietic Nikita Hrusciov nu a ezitat sa exploateze acest triumf. In aceasta performanta au fost intruchipate geniul poporului sovietic si forta atotputernica a socialismului", se arata in comunicatul oficial remis de Kremlin. Iuri Gagarin si relatia cu oamenii din viata lui

"Dupa zborul sau, tata a devenit mai serios, mai sobru la evenimente formale, dar in mediile familiale a ramas mereu acelasi om prietenos, fericit sa raspunda intrebarilor tuturor", a declarat Elena, fiica lui Gagarin, citata de Euronews. Dupa reusita lui Gagarin, cea care l-a schimbat pentru totdeauna la nivel oficial, prietenul sau Alexei Leonov a fost primul om care sa iasa in spatiu intr-un costum, pe 18 martie 1965. Cand sistemul automat de aterizare s-a defectat, Iuri Gagarin mi-a spus: .

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro