Marele compozitor Franz Liszt, impresionat de Barbu Lautaru la o petrecere boieresca din Iasi: "Esti un artist adevarat"

Marele compozitor Franz Liszt, impresionat de Barbu Lautaru la o petrecere boieresca din Iasi:

Cu prilejul venirii pianistului la Iasi, care avea sa tina un concert si la Teatrul National, pentru a celebra momentul, a fost realizata o medalie pe care era inscriptionat "List la contertul dat in Iasi la Teatrul nuou". Citeste si: Primirea fastuoasa a lui Franz Liszt la Cluj: intampinat de sase calesti cu cate patru cai si condus cu 300 de faclii

acum 47 luni (2 Mar 2016)

In timpul turneului in care Franz Liszt a incantat audientele din mai multe orase romanesti, celebrul compozitor maghiar l-a cunoscut si pe artistul roman Barbu Lautaru. Acesta din urma era o figura des intalnita la petrecerile boieresti din Iasi din secolul XIX, fiind indragit de boieri pentru talentul sau de a canta la lauta.

"Esti un adevarat artist", ii spunea Franz Liszt romanului Barbu Lautarul, dupa un concert sustinut de pianist in casa boierului Alecu Bals. Toata lumea buna a Iasului se adunase la acea petrecere gazduita de Bals, unul dintre cei mai bogati boieri din zona Moldovei, proprietar peste suprafete impresionante de pamant.

Dupa ce audienta a fost incantata de acordurile la pian ale lui Franz Liszt, a urmat o scurta reprezentatie a lui Barbu Lautarul (foto dreapta). Acesta a reprodus la lauta cateva dintre acordurile si improvizatiile executate de Liszt la pian.

Cu prilejul venirii pianistului la Iasi, care avea sa tina un concert si la Teatrul National, pentru a celebra momentul, a fost realizata o medalie pe care era inscriptionat "List la contertul dat in Iasi la Teatrul nuou".

Dupa modelul Parisului, in acea perioada balurile si evenimentele mondene din Iasi se deschideau in perioada Sarbatorilor de Iarna si se tineau pana dupa Paste. Dulci sunt momentele in care poetul, culcat pe un jalt elastic, d'inaintea unui jaratic bogat, isi simte trupul patruns de o placuta caldura, in vreme ce inchipuirea lui pluteste in visuri misterioase si da vieata intamplarilor trecute."

Citeste si:

Primirea fastuoasa a lui Franz Liszt la Cluj: intampinat de sase calesti cu cate patru cai si condus cu 300 de faclii ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro