Marea teorie a conspiratiei privind anihiliarea lui Mihai Eminescu. Cine este personajul care i-ar fi "regizat" nebunia
Mihail Eminescu, sef redactor al Timpului si unul dintre cei mai distinsi poeti si publicisti romani, tanar inzestrat c-un talent si c-o inima si mai deosebita, a fost atins in mod subit de o boala grava. Eminescu, detinut politic Analizand cazul, academicianul Eugen Simion arata ca, intr-adevar, Eminescu suferise o cadere nervoasa cauzata de programul incarcat si de suprasolicitarea de la ziarul "Timpul", dar si a problemelor intampinate de poet si ca este posibil sa fi suferit de sindrom bipolar. Grigore Ventura ii povesteste lui Alexandru Ciurcu, cel care-si va publica memoriile si va aminti acest episod, ca s-a asezat la masa cu Eminescu si ca, la un moment dat, poetul a scos un pistol, ar fi amenintat-o fara motiv pe sotia patronului si ar fi spus ca trebuie sa-l impuste pe rege. Ventura un veritabil spion Cand Codreanu afirma ca Ventura a incurcat planurile lui Maiorescu, se referea la faptul ca jurnalistul si scriitorul respectiv executa de fapt acelasi plan de anihilare a lui Eminescu, dar cu alte metode decat cele prevazute de critic.
28 iunie 1883 a fost o zi fatidica pentru destinul poetului Mihai Eminescu. Redactor-sef si jurnalist la ziarul "Timpul", oficios al Partidului Conservator, Eminescu a fost inlaturat din functie in acea zi si inchis la ospiciul doctorului Sutu, de pe Strada Plantelor din Bucuresti. Mihail Eminescu, sef redactor al Timpului si unul dintre cei mai distinsi poeti si publicisti romani, tanar inzestrat c-un talent si c-o inima si mai deosebita, a fost atins in mod subit de o boala grava. Eminescu, detinut politic Analizand cazul, academicianul Eugen Simion arata ca, intr-adevar, Eminescu suferise o cadere nervoasa cauzata de programul incarcat si de suprasolicitarea de la ziarul "Timpul", dar si a problemelor intampinate de poet si ca este posibil sa fi suferit de sindrom bipolar. Cu toate acestea, majoritatea specialistilor in viata si opera lui Eminescu sunt convinsi ca de aceasta afectiune au profitat cei care doreau ca Eminescu sa dispara din viata publica.
Eminescu era un jurnalist temut, care criticase atat regimul liberal, dar si anomaliile din societatea romaneasca. Mai mult decat atat, era un militant pentru unirea tuturor provinciilor romanesti si era cat pe ce sa zadarniceasca o alianta secreta intre Romania si Austro-Ungaria. Vatamaniuc, cel mai avizat cunoscator al publicisticii eminesciene si documentarist de prima mana, afirma ca Eminescu a fost, din nefasta zi, detinut politic", scria Theodor Codreanu in "Eminescu-drama sacrificarii". Omul care a jucat un rol esential in "capturarea" lui Eminescu si adancirea crizei din aceea zi fatidica de 28 iunie 1883 a fost Grigore Ventura. Acesta era un jurnalist, scriitor si compozitor care colabora la "Timpul". Era un cunoscut al lui Eminescu si a fost considerat unealta lui Maiorescu si a complotistilor care ar fi pus la cale, conform parerii unora dintre biografi, internarea lui Eminescu la ospiciu. "Domnu' Eminescu a innebunit" Ziua de 28 iunie 1883 incepe la 5.00 dimineata pentru poetul Mihai Emin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro