Marea revolta a marinarilor de pe bricul Mircea. Elevii s-au rasculat de groaza batailor de la ofiteri si a orelor de carcera

Marea revolta a marinarilor de pe bricul Mircea. Elevii s-au rasculat de groaza batailor de la ofiteri si a orelor de carcera

La data de 1 iulie 1892, bricul a plecat din Constanta si avea la bord 9 ofiteri, 70 marinari si 16 elevi din scolile militare din Iasi si Craiova. Potrivit jurnalului de bord al navei, in seara zilei de 6 iulie elevii Scolii de Ofiteri imbarcati pentru instructie au dat primul semnal de revolta.

acum 91 luni (24 Aug 2015)

La data de 1 iulie 1892, bricul a plecat din Constanta si avea la bord 9 ofiteri, 70 marinari si 16 elevi din scolile militare din Iasi si Craiova.

La data de 2 iulie 1892, bricul se afla in rada portului Constantinopol. Potrivit jurnalului de bord al navei, in seara zilei de 6 iulie elevii Scolii de Ofiteri imbarcati pentru instructie au dat primul semnal de revolta.

Rebelii nu au mai putut suporta persecutiile ofiterilor si conditiile proasta de hrana. In acea perioada, soldatii si cei cu grade inferioare erau supusi la dese si nenumarate abuzuri: batai, mutari disciplinare, carcere, degradari in fata trupelor pentru invinuiri de cele mai multe ori imaginare.

Echipajul a reusit sa patrunda in careul marinarilor si asa l-a arestat pe caporalul Nicolae Chiritescu, cel mai vehement dintre rebeli, dar a fost eliberat in scurt timp.

Comandantul bricului a inarmat toti ofiterii si in urma unei interventii in forta a reusit sa imobilizeze si sa aresteze pe capii rebeliunii.

"Raportandu-se cazul ministrului de resboiu, telegrafic, cei trei capi fura dati judecatei si judecati conform art. 7 din Codul de Justitie Militara al Marinei, de un consiliu de resboiu la bord... Elevii condamnati fura imediat debarcati si repatriati pe un vas de comert. La 7 iulie seara, Mircea paraseste Constabtinopolul, trece Dardanelele la 8 iulie si intra in Arhipelag", aflam din cartea "Iustoricul navelor scoala Mircea" a lui Valentin Ciorbea.

Primul bric, o goeleta

Primul bric Mircea a fost o corabie de tip goeleta, construita in 1882, la santierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra.

Corabia, construita aproape in intregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, doua catarge si 14 vele.

La bordul ei si-au facut ucenicia numeroase generatii de marinari. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro