Marea provocare pentru asiguratorii europeni

Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a dat publicitatii, la finalul anului trecut, "Consumers Trends Report", editia a patra, sinteza care ofera o privire de ansamblu asupra segmentului asigurarilor din punctul de vedere al consumatorilor. Mai mult decat atat, in contextul ratelor de dobanda mici din intreaga Europa, asiguratorii le ofera clientilor asigurari de viata cu garantii reduse si le propun sa treaca de la asigurari de viata cu garantii la asigurari de viata fara garantii, autoritatile de supraveghere locale monitorizand cu atentie modul in care informatia este transmisa consumatorilor. Directiva IDD va introduce, de asemenea, noi cerinte privind training-ul si competenta profesionala a brokerilor si intermediarilor de asigurari, ceea ce va imbunatati relatia dintre acestia si consumatori, rezolvand, in acelasi timp, anumite probleme de protectie a consumatorilor identificate pe acest segment in anumite zone.

acum 93 luni (16 Feb 2016)

Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a dat publicitatii, la finalul anului trecut, "Consumers Trends Report", editia a patra, sinteza care ofera o privire de ansamblu asupra segmentului asigurarilor din punctul de vedere al consumatorilor.

Considerat drept unul dintre cele mai importante documente anuale realizate de EIOPA, "Consumers Trends Report", editia a patra, realizeaza o sinteza a noilor tendinte identificate de EIOPA pe pietele de asigurari din Europa, cat si, deopotriva, o trecere in revista a trend-urilor din in anii anteriori care continua sa manifeste.

In editia 2016, EIOPA a inclus, pentru prima data, si concluziile analizelor realizate pe piata europeana a pensiilor private, incluzand, prin urmare, in aceasta sinteza si o serie de tendinte observate pe acest sector la nivel european.

Documentul este realizat pe baza opiniilor si a feedback-ului primit de catre EIOPA din partea autoritatilor de supraveghere din statele membre ale Uniunii Europene, precum si din partea celor doua grupuri: IRSG (Insurance and Reinsurance Stakeholder Group), respectiv OPSG (Occupational Pensions Stakeholder Group). "Consumers Trends Report" nu reprezinta insa o lucrare statistica sau o analiza exhaustiva a situatiei din piata europeana de asigurari, ci incearca sa realizeze o privire de ansamblu asupra principalelor tendinte identificate la nivel local si regional. De asemenea, autoritatea atrage atentia asupra faptului ca nu toate trend-urile se manifesta in integralitatea statelor membre ale UE, dar si a faptului ca aceste tendinte se pot regasi in diferite stadii in functie de tara.

Printre obiectivele generale ale EIOPA se numara promovarea stabilitatii sistemului financiar, a transparentei pietelor si a produselor financiare, precum si asigurarea protectiei consumatorilor de servicii financiare, a membrilor schemelor de pensii si a beneficiarilor. Realizarea raportului se numara, astfel, printre act... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro