Marea majorare salariala, la ora adevarului: fix 2 lei

Marea majorare salariala, la ora adevarului: fix 2 lei

Guvernul a adoptat miercuri, dupa nenumarate amanari, modificarile la Codul Fiscal ce prevad mutarea contributiilor de la angajator la angajat, micsorarea procentului acestora si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Exemplul dat chiar de ministrul Finantelor: salariul net creste cu 2 lei, de la 2.244 lei la 2.246 lei Scopul suprem: motivarea cresterilor salariale O simpla reorganizare contabila, care ar trebui sa duca la simplificare fiscala, ca angajatul sa vada cat din banii lui sunt de fapt inghititi de stat.

acum 76 luni (9 Nov 2017)

Guvernul a adoptat miercuri, dupa nenumarate amanari, modificarile la Codul Fiscal ce prevad mutarea contributiilor de la angajator la angajat, micsorarea procentului acestora si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Pana si presedintele Klaus Iohannis a fost mai optimist, saptamana trecuta, cand a facut calculele "revolutiei fiscale" anuntate de Executiv: el spunea ca masurile le aduc romanilor in buzunare 3 lei.

Ce vor vedea angajatii pe fluturasul de salariu de la 1 ianuarie 2018, cand masura intra in vigoare? Asta pentru ca, desi banii vor aparea in plus in salariul brut al angajatului, "suplimentul" va merge oricum catre stat, cum mergeau si pana acum, doar ca angajatul nu ii vedea, pentru ca angajatorul se ocupa cu retinerea si plata contributiilor.

Exemplul dat chiar de ministrul Finantelor: salariul net creste cu 2 lei, de la 2.244 lei la 2.246 lei

Scopul suprem: motivarea cresterilor salariale

O simpla reorganizare contabila, care ar trebui sa duca la simplificare fiscala, ca angajatul sa vada cat din banii lui sunt de fapt inghititi de stat. Sa acopere cresterile salariale promise bugetarilor de catre Guvern prin Legea salarizarii si care ar trebui sa intre in vigoare tot de la 1 ianuarie. Ce face de fapt Guvernul e sa dea cu o mana si sa ia cu alta: va motiva ca romanul bugetar va vedea in fluturasul de salariu o suma cu 20% mai mare, la care va adauga cateva procente ca sa ajunga la cresterea de 25% promisa. La mana angajatorilor

Cu toate acestea, nu toti romanii vor fi la fel de norocosi precum bugetarii, unii putand sa se trezeasca si cu un salariu net semnificativ mai mic. Ei pot alege sa majoreze salariul brut cu procentul de contributii transferat si sa isi pastreze costul cu angajatul la acelasi nivel, ceea ce cel mai probabil va rezulta intr-un salariu net mai mic pentru angajat.

Ciupesc si de la Pilonul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro