Marea frustrare istorica a caracalenilor, pretinsi "stapani" culturali ai Oltului: "Exista Romanatiul, e orb cine nu vede!"

Marea frustrare istorica a caracalenilor, pretinsi

Le recunosc si pretuiesc istoria si cultura si copiii de scoala, desi astazi vin din ce in ce mai rar de acasa cu dorul de ce a fost odata. De aproape 50 de ani, caracalenii traiesc mahnirea de a li se fi luat statutul de resedinta de judet, de a fi fost obligati sa "imprumute" istoria lor celor de dincolo de Olt, pe care nu-i recunosc nicicum ca fiind olteni: "Judetul Olt de astazi este un hibrid, este ceva aproape impotriva firii. Lansari de carte, expozitii, spectacole, intalniri, cercuri pentru elevi - de actorie, de pictura, de pian, arta plastica, dans popular etc. Un lucru e clar, sunt mandru ca m-am nascut la Caracal, si nu la Slatina", spune Liviu Radu, caruia functia de manager al spitalului din Caracal nu se poate spune ca-i permite sa se ia la tranta cu sefii judetului.

acum 67 luni (26 Feb 2016)

Pare ca respiri alt aer, ca ai ajuns in alta epoca. Le recunosc si pretuiesc istoria si cultura si copiii de scoala, desi astazi vin din ce in ce mai rar de acasa cu dorul de ce a fost odata. Gasesc, in schimb, la scoala, profesori cu har si cu dragoste de locurile in care s-au nascut si afla ca ei sunt urmasii lui Matei Basarab si ai lui Constantin Brancoveanu, nascuti in Romanati.

De aproape 50 de ani, caracalenii traiesc mahnirea de a li se fi luat statutul de resedinta de judet, de a fi fost obligati sa "imprumute" istoria lor celor de dincolo de Olt, pe care nu-i recunosc nicicum ca fiind olteni: "Judetul Olt de astazi este un hibrid, este ceva aproape impotriva firii. Ce-aveti dumneavoastra, de dincolo de Olt, cu Oltenia, care istoric este formata din Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea si Romanati?!

"Sunt mandru ca m-am nascut la Caracal si nu la Slatina!"

Caracalul gazduieste poate cea mai frumoasa cladire de patrimoniu din judetul Olt. Prin comparatie, la Slatina se anuleaza, uneori, spectacole de teatru pentru ca nu se vand bilete pentru spectacole de clasa ale teatrelor bucurestene.

In orasul din campia Romanatiului e vorba de traditie, spun caracalenii. Lansari de carte, expozitii, spectacole, intalniri, cercuri pentru elevi - de actorie, de pictura, de pian, arta plastica, dans popular etc. Te intalnesti cu istoria pe orice strada din Caracal, desi, pe alocuri, istoria se mai si darama, din lipsa fondurilor cladiri intregi de patrimoniu fiind sortite pieirii.

Fosta resedinta domneasca, Mihai Viteazul gandind aici campanii antiotomane, judecand pricini si impartind dreptatea, Caracalul se mandreste cu istoria de aproape 580 de ani. Fiecare epoca a lasat in oras obiective de valoare, marile familii caracalene, cu resedinte in Europa, construind aici adevarate minuni, nu cele care, pe nedrept, fac si astazi deliciul celor de pe Internet.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro