Marea dilema a romanilor: sunt bucovinenii moldoveni?

Marea dilema a romanilor: sunt bucovinenii moldoveni?

"Bucovina a constituit un stralucit exemplu de colaborare interetnic, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial fiind relansata celebra expresie , prototip al individului tolerant, care vorbeste cel putin doua limbi si care ofera un model de convietuire pasnic interetnic", a aratat istoricul german Emmanuel Turczyski, intr-un dialog prezentat de Mihai Iacobescu, autorul celei mai ample si apreciate sinteze de istorie a Bucovinei din istoriografia romana (Din istoria Bucovinei, vol.

acum 83 luni (20 Oct 2016)

Numele "Bucovina" a fost folosit oficial dupa 1774, cand regiune a fost anexata Imperiului Habsburgic. Pe data de 30 martie 1392, Roman I Musat, domnitorul Moldovei, i-a daruit lui Ionas Viteazul trei sate, aflate pe apa Siretului cu specificatiile: "In sus, pana la Bucovina cea mare, pe unde se arata drumul de la Dobrinauti".

Pana in anul 1774, cand partea de nord-vest a Moldovei a devenit regiune a Imperiului Habsburgic, numele de Bucovina nu a mai fost gasit in documentele istorice, zona fiind cunoscuta drept Tara de Sus a Tarii Moldovei.

Numele Bucovina provine de la Buchenland, care in germana inseamna Tara Fagilor. Mai precis, numele zonei Bucovinei provine de la cuvantul de origine slava "buk", care inseamna "fag".

"Denumirea de Bucovina a inceput sa fie uzitata dupa anexarea acesteui regiuni la Imperiul Habsburgic. Pana atunci, partea de nord a Moldovei era adesea denumita Tara de Sus a Tarii Moldovei. Numele de Bucovina provine de la cuvantul german Buchenland care in traducere inseamna Tara sau Tinutul Fagilor", a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Generalul Gabriel Spleny a fost primul guvernator al Bucovinei, teritoriul care cuprindea orasele Suceava, Siret si Cernauti si care se intindea pe o suprafata de circa 10.500 de kilometri patrati si avea aproape 72.000 de locuitori. In anul 1779, generalul Carol Enzenberg devine noul guvernator al Bucovinei, care, conform cronicarilor, a atribuit acestei regiuni noul nume, dupa vestitii codri de fag din zona, nume care s-a pastrat pana in prezent. Astfel, la data de 4 martie 1849, austriecii au declarat Bucovina provincie autonoma a Casei de Austria, cu titlul de Ducat.

In anul 1875 a avut loc deschiderea Universitatii din Cernauti, institutie de invatamant la care studiau mai multi romani care au intretinut vie constiinta nationala romaneasca pana la unirea Bucovinei cu Romania.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro