Marea Britanie si Iranul isi redeschid simultan ambasadele dupa aproape patru ani

Marea Britanie si Iranul isi redeschid simultan ambasadele dupa aproape patru ani

Redeschiderea ambasadei Marii Britanii de la Teheran "va fi marcata de o ceremonie la care vor participa ministrul de Externe, noul insarcinat cu afaceri britanic, Ajay Sharma, si reprezentanti ai Ministerului iranian de Externe", a detaliat Foreign Office. Tarile occidentale, care si-au limitat drastic relatiile comerciale si economice cu Iranul din cauza sanctiunilor legate de programul sau nuclear, spera, dupa acordul din 14 iulie, in reluarea schimburilor cu aceasta tara pentru a fi prezente pe o piata de aproape 80 de milioane de locuitori.

acum 94 luni (23 Aug 2015)

Ministrul britanic de Externe va fi prezent "pe 23 si 24 august la Teheran, pentru redeschiderea ambasadei", a anuntat Foreign Office intr-un comunicat.

Vizita lui Hammond, insotit la Teheran de o delegatie formata din oameni de afaceri, are loc la cateva saptamani dupa semnarea acordului istoric asupra programului nuclear iranian.

Redeschiderea ambasadei Marii Britanii de la Teheran "va fi marcata de o ceremonie la care vor participa ministrul de Externe, noul insarcinat cu afaceri britanic, Ajay Sharma, si reprezentanti ai Ministerului iranian de Externe", a detaliat Foreign Office.

Ambasada Iranului la Londra "va fi redeschisa de asemenea pe 23 august", se mai arata in comunicat.

Ambasada Marii Britanii la Teheran si-a incetat activitatea in noiembrie 2011, dupa expulzarea ambasadorului britanic pentru sprijinul aratat sanctiunilor impuse Iranului de catre occidentali. La cateva zile dupa expluzarea ambasadorului britanic, sute de protestatari islamisti au luat cu asalt ambasada, pentru a-si arata nemultumirea fata de inasprirea sanctiunilor impuse Iranului din cauza programului sau nuclear controversat. Tot atunci, ambasada Iranului de la Londra a fost de asemenea inchisa.

"De asemenea, Marea Britanie si Iranul trebuie sa fie pregatite sa discute provocarile pe care le vor infrunta impreuna, precum terorismul, stabilitatea regionala, extinderea (organizatiei extremiste) Statul Islamic in Siria si in Irak, lupta impotriva traficului de droguri si combaterea migratiei", a continuat el.

Ambasada Marii Britanii la Teheran va fi condusa in prima faza de un insarcinat cu afaceri.

Odata cu alegerea presedintelui moderat Hassan Rohani in iunie 2013 si reluarea negocierilor asupra programului nuclear iranian la sfarsitul aceluiasi an, relatiile dintre Teheran si Londra s-au detensionat putin, comenteaza AFP. To... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro