MApN vrea sa restranga atributiile presedintelui Romaniei. Se propune desfiintarea gradului de MARESAL, pe care il acorda doar seful statului

Ministerul Apararii Nationale a elaborat un proiect de lege care, daca va fi aprobat de Parlament, va reduce atributiile presedintelui tarii, in contradictie cu legea fundamentala.

acum 56 luni (17 Aug 2016)

Ministerul Apararii Nationale a elaborat un proiect de lege care, daca va fi aprobat de Parlament, va reduce atributiile presedintelui tarii, in contradictie cu legea fundamentala. Astfel, potrivit actului normativ privind "statutul cadrelor militare, soldatilor si gradatilor", aflat in dezbatere publica, MapN propune desfiintarea gradului de maresal din ierarhia militara a Romaniei.

Doar ca, dincolo de traditia istorica a Romaniei, care a avut trei maresali, apare si o incompatibilitate de ordin juridic. Chiar Constitutia Romaniei prevede, la Articolul 94, ca presedintele tarii "acorda gradele de maresal, de general si de amiral".

Cine au fost maresalii Romaniei

Trei ofiteri romani au primit, de-a lungul secolului XX, gradul de maresal. Acestia au fost Constantin Prezan si Alexandru Averescu, pentru faptele lor de arme din Primul Razboi Mondial, precum si Ion Antonescu.

De asemenea, toti regii Romaniei - Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai - au detinut, in mod onorific, gradul de maresal. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro