Manuscrisul tainuit de Vatican care poate schimba istoria despre Vlad "Dracul" Tepes

Manuscrisul tainuit de Vatican care poate schimba istoria despre Vlad

Episcopul vorbeste despre "Atacul de Noapte" si despre rana la cap capatata de Vlad in acest atac, dar il prezinta pe voievod ca pe un conducator aprig si neinfricat, care era mereu in prima linie a ostirii sale. Recent, istoricul Vasile Lupasc, din Targoviste, a reusit sa obtina un manuscris din bibliotecile de la Vatican, in care un calugar, pe numele sau Niccolo de Modrussa, scrie destul de amplu despre Vlad Tepes, despre actiunile lui, dar si despre motivatiile lui politice si militare. In mediul academic, mai spune istoricul, exista o varianta tiparita a scrierilor lui Niccolo de Modrussa, insa lucrarea despre care vorbim contine si o serie de insemnari pe marginea textului notat de calugar, care nu apar in nicio alta varianta tiparita. Si aceste lucruri au fost reliefate de calugar, dar tenta principala a fost denigrarea lui Vlad Tepes, pentru ca Papa Pius al II-lea, initiatorul unei cruciade anti-otomane, a vazut in Tepes un domnitor ortodox si l-a culpabilizat de numeroasele crime pe care acesta le-ar fi savarsit: trageri in teapa, ucideri de femei, de prunci.

acum 65 luni (14 Jan 2015)

Episcopul vorbeste despre "Atacul de Noapte" si despre rana la cap capatata de Vlad in acest atac, dar il prezinta pe voievod ca pe un conducator aprig si neinfricat, care era mereu in prima linie a ostirii sale.

Recent, istoricul Vasile Lupasc, din Targoviste, a reusit sa obtina un manuscris din bibliotecile de la Vatican, in care un calugar, pe numele sau Niccolo de Modrussa, scrie destul de amplu despre Vlad Tepes, despre actiunile lui, dar si despre motivatiile lui politice si militare. Ineditul document, care nu a depasit pana acum granitele bibliotecii Vaticanului, nefiind facut public, va oferi o imagine mult mai clara despre domnitorul Vlad Draculea, despre organizarea romanilor din acea vreme, obiceiurile si credintele lor, asa cum crede Vasile Lupasc, istoric si scriitor, omul care a obtinut documentul. Trimisul Papei si ancheta despre Tepes Niccolo de Modrussa era legat papal si episcop de Modrussa, de unde ii vine si numele, fost scriitor al lui Papa Pius al-II-lea. El a fost trimis la curtea Regelui maghiar Matia Corvin (Matei Corvin - n.r.), in timpul procesului lui Vlad Tepes de la Buda, din toamna lui 1462. Manusrisul este in limba latina si, tocmai de aceea, criticile despre acest document sunt, pana la finalizarea traducerii integrale, rezervate. E foarte importanta pentru noi, istoricii, pentru ca e scrisa de un om care a stat fata in fata cu Vlad Tepes si care, dupa aceasta intalnire, prin aceasta carte, isi manifesta un interes deosebit fata de istoria romanilor. Autorul, trimisul Papei din acele vremuri, porneste in analiza lui chiar de la daci, vorbind despre acestia, despre Zamolxis. Se vorbeste destul de amplu despre Vlad Tepes, despre actiunile lui, despre motivatiile lui politice, toate prin prisma unui personaj celebru de atunci, scriitor al Papei, care l-a cunoscut direct", spune Vasile Lupasc. Matei Corvin a primit, atunci, bani de la Papa si de la Occident ca sa lupte alaturi de Vlad, impotriva otomanilor, dar nu a venit. Atunci,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro