Manuc Bei, spionul-camatar care isi stabilise cartierul general in inima Bucurestiului. "Le dadea informatii rusilor"

Manuc Bei, spionul-camatar care isi stabilise cartierul general in inima Bucurestiului.

Istoricii sustin ca Hanul a fost si locul in care s-au luat decizii importante ale vremurilor de atunci: aici s-au purtat negocierile care au dus la incheierea pacii in urma razboiul ruso-turc din 1812, aici au avut loc discutiile premergatoare intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial si tot aici a fost semnat actul conform caruia Romania ceda Basarabia rusilor.

acum 71 luni (16 Mar 2015)

Manuc Bei - pe numele sau real Emanuel Marzaian - s-a nascut in anul 1769 in Rusciuc, un oras aflat pe atunci in Imperiul Otoman, fiind fiul unui negustor de grane. "La inceput, Manuc Bei a fost negustor si apoi a inceput sa se ocupe si cu camataria.

Usor-usor a facut o avere impresionanta si a ajuns sa detina o multime de terenuri.

Cum a devenit spion

S-ar putea spune ca Manuc Bei a fost "un fel de spion", dupa cum precizeaza istoricul Dan Falcan. Acesta spune ca Manuc Bei si-a castigat aceast renume dupa Pacea de la Bucuresti din anul 1812, un tratat semnat intre Imperiul Rus si Imperiul Otoman chiar in Hanul lui Manuc, in superba constructia care si astazi se mai gaseste in Bucuresti.

Manuc Bei FOTO hanulluimanuc.ro

"A avut un rol esential in semnarea pacii si se spune ca el era cel care le oferea informatii rusilor, de aici si povestea cu spionajul. Desigur, se spune ca le oferea informatii si turcilor pentru ca isi dorea sa se puna bine cu toata lumea", povesteste istoricul. Imediat dupa semnarea pacii, Manuc Bei s-a refugiat in Basarabia, acolo unde a si murit in anul 1817, dupa un accident care a avut loc in timpul unei partide de calarie. Distanta mare il impiedica acum sa mai traga toate foloasele de pe urma hanului, astfel ca hotaraste sa il vanda. Incepe sa faca demersuri pentru vanzare la sfarsitul anului 1816, dar moare in imprejurari incerte la 20 iunie 1817, posibil printr-un accident de calarie, inainte de a gasi un cumparator. Cea mai mare parte a averii se afla in Tara Romaneasca si era greu de administrat, asa ca epitropii mostenitorilor decid sa arendeze toate proprietatile", se arata pe site-ul hanulluimanuc.ro. Istoricii sustin ca Hanul a fost si locul in care s-au luat decizii importante ale vremurilor de atunci: aici s-au purtat negocierile care au dus la incheierea pacii in urma razboiul ruso-turc din 1812, aici au avut ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro