Manualele scolare, veritabile tratate de discriminare

Manualele scolare, veritabile tratate de discriminare

Manualele pentru copiii din scoala primara perpetueaza stereotipurile secolului al XIX-lea, in care femeia este casnica, iar barbatul autoritar si prea putin implicat in viata de familie, dezvaluie un studiu al Facultatii de Sociologie. Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2014 - mai 2015 de o echipa de profesori si studenti din Departamentul de Sociologie, Universitatea din Bucuresti, care a studiat manualele scolare pentru clasele I - IV, urmarind sa inteleaga lumea pe care acestea o deschid copiilor. Astfel, alianta reclama faptul ca abecedarele prezinta tatal drept "un parinte de rang inferior", observatie admisa atat de Ministerul Educatiei cat si de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, care au dat dreptate reclamantilor.

acum 79 luni (5 Jul 2015)

Manualele pentru copiii din scoala primara perpetueaza stereotipurile secolului al XIX-lea, in care femeia este casnica, iar barbatul autoritar si prea putin implicat in viata de familie, dezvaluie un studiu al Facultatii de Sociologie.

De asemenea, tehnologia moderna este ilustrata rar chiar si in manualele digitale, iar accesul la dispozitive moderne este rezervat mai ales baietilor.

Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2014 - mai 2015 de o echipa de profesori si studenti din Departamentul de Sociologie, Universitatea din Bucuresti, care a studiat manualele scolare pentru clasele I - IV, urmarind sa inteleaga lumea pe care acestea o deschid copiilor.

Astfel, sociologii au analizat abecedarele mai multor edituri, manualele de educatie civica si de limba romana din 1982 pana in prezent, inclusiv manualele digitale. Concluzia ramane insa sumbra, si anume ca nici macar noile manuale lansate anul trecut nu au reusit sa elimine din continutul lor stereotipuri ale secolului XX si al XIX-lea.

"Tehnologia informatiei este periferica in manualele scolare, predominand tehnologii ale secolelor trecute, iar personajele ce dau viata acestui univers sunt puternic stereotipizate: bunicii sunt sedentari si nu aud bine, femeile sunt mai ales mame care pregatesc masa sau invatatoare, in timp ce barbatii apar intr-o diversitate de meserii, dar prea putin ca tati", se arata in studiul "Alice in tara manualelor. Tehnologia nu este pentru fete

In majoritatea manualelor scolare, calculatoarele, telefoanele mobile si alte ilustratii ale tehnologiei contemporane sunt relativ rare, iar atunci cand apar sunt folosite mai ales de baieti, arata sociologii.

"In aceasta scena de familie apar trei personaje feminine, trei personaje masculine si un caine. Femeile sunt mame, iar barbatii au succes

Manualele incluse in studiu rep... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro