Manual de ocolit legea de la ANAF

De ani de zile, romanii isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria, pentru a eluda taxele mari solicitate de statul roman. Pe scurt, in momentul in care o firma a depasit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, ea este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la finele lunii cand s-a depasit plafonul.

acum 100 luni (25 Aug 2016)

De ani de zile, romanii isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria, pentru a eluda taxele mari solicitate de statul roman.

Un ordin al presedintelui ANAF, publicat recent in Monitorul Oficial, constituie inca un exemplu despre felul cum statul roman, in incercarea de a suprareglementa un domeniu, reuseste, de fapt, sa-si diminueze veniturile.

O bomba lasata de fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, care a fost detonata de succesorul sau, Dragos Doros. Asa catalogheaza oamenii de afaceri Ordinul presedintelui ANAF privind conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, care a intrat recent in vigoare, prin publicarea sa in Monitorul Oficial. In mare, actul normativ pastreaza conditionarile impuse de vechea legislatie, adoptata pe vremea cand Fiscul era condus de Gelu Stefan Diaconu.

Pe scurt, in momentul in care o firma a depasit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, ea este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la finele lunii cand s-a depasit plafonul. 2048/2016 (adoptat pe vremea lui Diaconu), ANAF va cere firmei depunerea celebrului formular 088, prin care aceasta trebuie sa justifice capacitatea si intentia economica de a fi platitor de TVA.

Acest formular va fi apoi evaluat de functionarii fiscali, care vor incadra firma intr-una dintre urmatoarele categorii: cu risc fiscal scazut; Odata facuta aceasta clasificare, se trece la pasul urmator, si anume firmele cu risc fiscal scazut primesc automat dreptul de a se inregistra in scopuri de TVA, iar cele cu risc fiscal ridicat sunt respinse.

In ceea ce priveste societatile incadrate de ANAF ca avand risc fiscal mediu, administratorii acestora sunt invitati la sediul organului fiscal, in vederea dezvoltarii analizei situatiei firmei, pentru a stabili conditiile de aprobare sau respingere a solicitarii.

Ei bine, aici intervine bomba: daca firma nu este inmatriculata in Romania, ci este doar o reprezentanta sau o sucursa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro