Manevrele Moscovei blocheaza apropierea europeana a Chisinaului

Reprezentantii UE au fost socati de dimensiunea unor fapte de criminalitate organizata, cum ar fi spalarea cu complicitatea unor judecatori din Republica Moldova a sumei fabuloase de 20 miliarde dolari apartinand unor entitati ruse, sau devalizarea Bancii de Economii si a altor doua banci, prejudiciul fiind estimat la cel putin un miliard de euro. Pentru Republica Moldova este importanta prevederea prin care este pastrata posibilitatea aderarii la UE: "Politica de extindere si politica de vecinatate sunt doua chestiuni diferite cu obiective diferite, reafirmam faptul ca tarile membre ale Politicii Europene de Vecinatate pot depune cerere de aderare la UE daca indeplinesc criteriile si conditiile necesare". Bani europeni pentru Republica Moldova Uniunea Europeana va aloca 150 de milioane de euro Republicii Moldova, Georgiei si Ucrainei pentru a ajuta mediile de afaceri din aceste tari sa se adapteze acordurilor de asociere cu Blocul comunitar, anunta Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere si Politici de vecinatate.

acum 62 luni (13 May 2015)

Conflictul in desfasurare in Ucraina este tinut in loc doar de fragilul armistitiu de la Minsk, armistitiu care nu este respectat cu strictete. Spectrul fricii domina fostele state sovietice de la rasaritul Uniunii Europene si aceeasi frica pare sa domine discutiile din jurul revizuirii Politicii Europene de Vecinatate. "Ar fi bine ca Parteneriatul Estic sa isi schimbe accentul de pe politica pe chestiuni concrete de cooperare economica", a declarat Lukasenko la sfarsitul intrevederii cu Johannes Hahn. Sugestia de schimbare a accentului de pe politica pe colaborare economica in relatia UE-Belarus a fost interpretata diferit de secretarul general al partidului Narodnaia Hramada din Belarus, Serghei Skrabet. Acesta a subliniat intr-un interviu pentru Belaruskaia Pravda ca participarea Belarus la parteneriatul cu UE nu este impiedicata doar de oficialii din Minsk, ci si de Rusia. Skrabet a declarat ca guvernarea de la Minsk se teme sa nu sufere soarta Ucrainei in cazul in care ar incerca o relatie mai aprofundata cu Uniunea Europeana. "Poate ca Johannes Hahn nu stie de existenta detinutilor politici din Belarus?" Altii doresc altfel de relatii, si pentru asta trebuie sa ne gandim la cel mai bun mod in care am putea continua relatia, poate, intr-un format nou, pe care inca ar trebui sa-l cream", a spus Johannes Hahn. Sloganul din campania electorala din 2014 promovat de comunistii condusi de Vladimir Voronin a fost renegocierea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Socialistii condusi de Igor Dodon cer deschis anularea Acordului de Asociere. In conditiile apropierii unei crize economice din ce in ce mai amenintatoare si a lipsei unei majoritati parlamentare clare, guvernarea pro-europeana de la Chisinau isi promoveaza din ce in ce mai greu agenda.

Analistul Fundatiei Universitare a Marii Negre George Scarlat apreciaza ca dupa esecul reformelor din statele Politicii Europene de Vecinatate extinderea UE spre Est a devenit o perspectiva tot mai indepartata. "In... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro