Mancare de gutui cu carne, o reteta delicioasa de toamna

Mancare de gutui cu carne, o reteta delicioasa de toamna

Ingrediente: 100 g unt 1 lingura de faina 3 linguri de vin alb sec 2 linguri de zahar sare, piper 250 ml supa de carne 25 ml rachiu de fructe 4 kg gutui 1 kg carne de pasare (copane si piept) Mod preparare: o Carnea se rumeneste acoperita in putin unt o Intr-o cratita mai mare se incinge faina, se stinge cu zeama de carne o Se scoate carnea, se scurge de grasime si se pune la fiert in zeama de carne, cinci-zece minute o Se curata gutuile de cotoare si samburi, se taie felii, se pun la prajit in unt incins, sa se rumeneasca - crusta, ca sa nu se mai inmoaie decat in gura pofticioasa (se poate face, aidoma, din mere) o Se asaza si gutuile crocante in cratita sa dea cirnii gustul lor o Se arde zaharul un pic, pana se lichefiaza-coloreaza ("caramelizeaza"), se stinge cu vin, rachiu si putina zeama de la mancarica, se varsa peste carne o Se sareaza, pipereaza, se pune cratita in cuptor, acoperita, la foc mic - zeama cat de-o cana jumate - cam o juma' de ora, sa scada si sa urce spre absolute.

acum 58 luni (15 Nov 2016)

Dar o tocana de pasare sau de vitel, aromata cu gutui fragede, aurii-aramii, cu sos gros, iute-dulce-acrisor....La asemenea mancari de toamna tarzie se indeasa vinurile licoroase (adica nu chiar licoroase: "demi dulci") cu parfumuri exaltante de innebuneste cerul si devine violent de pofta!

Ingrediente: 100 g unt 1 lingura de faina 3 linguri de vin alb sec 2 linguri de zahar sare, piper 250 ml supa de carne 25 ml rachiu de fructe 4 kg gutui 1 kg carne de pasare (copane si piept)

Mod preparare: o Carnea se rumeneste acoperita in putin unt o Intr-o cratita mai mare se incinge faina, se stinge cu zeama de carne o Se scoate carnea, se scurge de grasime si se pune la fiert in zeama de carne, cinci-zece minute o Se curata gutuile de cotoare si samburi, se taie felii, se pun la prajit in unt incins, sa se rumeneasca - crusta, ca sa nu se mai inmoaie decat in gura pofticioasa (se poate face, aidoma, din mere) o Se asaza si gutuile crocante in cratita sa dea cirnii gustul lor o Se arde zaharul un pic, pana se lichefiaza-coloreaza ("caramelizeaza"), se stinge cu vin, rachiu si putina zeama de la mancarica, se varsa peste carne o Se sareaza, pipereaza, se pune cratita in cuptor, acoperita, la foc mic - zeama cat de-o cana jumate - cam o juma' de ora, sa scada si sa urce spre absolute.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro