Manastirea Tismana, locul unde s-au nascut adevarate capodopere ale literaturii romane

Manastirea Tismana, locul unde s-au nascut adevarate capodopere ale literaturii romane

Poetul Grigore Alexandrescu a fost inspirat de acest loc si a scris, la varsta de 32 de ani, poezia "Rasaritul lunei la Tismana", care a fost publicata in anul 1847. Pe jos, de la Bucuresti si pana la Tismana Alexandru Pelimon a parcurs pe jos, de la Bucuresti, un traseu subcarpatic si a ajuns pana la manastirile din nordul Olteniei. Muzica ecleziasta a lui Anton Pann de la Tismana Anton Pann a lucrat in timp ce se afla la manastirea Tismana la o serie de lucrari de muzica ecleziastica.

acum 98 luni (21 Mar 2016)

Poetul Grigore Alexandrescu a fost inspirat de acest loc si a scris, la varsta de 32 de ani, poezia "Rasaritul lunei la Tismana", care a fost publicata in anul 1847. Poetul considera ca locul salbatic in care se ridica sta sub semnul astrului noptii, care, acolo, intr-adevar, din cauza gradului mare de impadurire si a duritatii peisajului stancos, cand ea se inalta, plina fiind, in special face un joc de umbre impresionant, cutremurator. Trebuie aratat ca Grigore Alexandrescu a scris si poezia mai cunoscuta , poezie tratata cam in acelasi stil si cu imagini romantice, identice: stanca, umbra, turnul, zid vechi, prapastie, pestera", a mentionat Dan Corneliu Braneanu in lucrarea "Contributia Manastirii Tismana la evolutia miscarii literare din tara noastra".

Poetul Grigore Alexandrescu a mentionat in "Memorialul de calatorie" despre Manastirea Tismana in acest fel: "Iata cea mai veche si cea mai mareata manastire de peste Olt". Pe jos, de la Bucuresti si pana la Tismana Alexandru Pelimon a parcurs pe jos, de la Bucuresti, un traseu subcarpatic si a ajuns pana la manastirile din nordul Olteniei. A ajuns, astfel, pana la Manastirea Tismana, dar si pana la schiturile Cioclovina de Jos si Cioclovina de Sus. Cartea "Impresiuni de calatorie in Romania", aparuta in anul 1858, are o importanta contributie documentara in descrierea zonei Tismana, care, in opinia scriitorului, era strabatura de un filon solar al bucuriei de viata si de incredere in virtutiile neamului romanesc. Muzica ecleziasta a lui Anton Pann de la Tismana Anton Pann a lucrat in timp ce se afla la manastirea Tismana la o serie de lucrari de muzica ecleziastica. "Din categoria creatiilor literare efectiv realizate la Manastirea Tismana, primul scriitor cunoscut este Anton Pann, care pe la anul 1840, cand era profesor la Semnarul Bucuresti, a avut la Tismana o rodnica actitate in domeniul redactarii si tiparirii de muzica ecleziastica compusa in romaneste sau tradusa din greceste. Tismana, locul preferat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro