Manastirea revendicata in instanta de propriii ctitori. Oamenii reclama ca preotul trimis de Arhiepiscopie ar fi sustras din donatii

Manastirea revendicata in instanta de propriii ctitori. Oamenii reclama ca preotul trimis de Arhiepiscopie ar fi sustras din donatii

Cu bodyguarzii la manastire Familia de ctitori a considerat ca este de neconceput ca preotul sa preia responsabilitatea administrativa a propriei lor ctitorii si au descins cu bodyguarzi, sustinand ca oamenii trimisi de Arhiepiscopia Sucevei isi insusesc bunuri din donatiile facute anterior de catre familia Acatrinei si de catre apropiatii acesteia. Chiar si edilul comunei sucevene este de parere ca Biserica Ortodoxa ar avea drept de proprietate asupra lacasului de cult, datorita faptului ca majoritatea donatorilor, persoane fizice, sunt de acord cu statutul juridic statuat legal.

acum 46 luni (6 Mar 2017)

Membrii familiei Acatrinei, din satul sucevean Panaci, au dat in judecata Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, condusa de Inaltpreasfintitul Pimen. Complexul monahal a fost sfintit in 2007 de catre IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor si este condus de parintele Haralambie, impreuna cu 20 de maicute.

La inceputul anilor 2010, familia de ctitori Stela si Gheorghe Acatrinei a aflat ca lacasul de cult trebuie sa fie cedat Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, conform cutumei religioase si a prevederilor legale. La aceasta solicitare venita din partea ierarhilor bisericii, a achiesat si staretul trimis de Biserica Ortodoxa Romana sa slujeasca la manastirea de maicute, parintele Haralambie.

Cu bodyguarzii la manastire

Familia de ctitori a considerat ca este de neconceput ca preotul sa preia responsabilitatea administrativa a propriei lor ctitorii si au descins cu bodyguarzi, sustinand ca oamenii trimisi de Arhiepiscopia Sucevei isi insusesc bunuri din donatiile facute anterior de catre familia Acatrinei si de catre apropiatii acesteia.

Dupa o perioada de conflict mocnit, in 2014, s-a ajuns la proces, care a fost transat printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Suceava. In vara anului 2016, judecatorii au stabilit ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor este proprietara terenului pe care a fost construita manastirea, inclusiv a bisericii, clopotnitei, constructiilor administrative si social culturale, a bunurilor mobile, odoarelor, vesmintelor bisericesti, cartilor de ritual, icoanelor, obiectelor pretioase aflate in proprietatea Manastirii Catrinari.

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Asociatiei "Manastirea Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava si Nasterea Domnului Catrinari" au depus la Curtea Suprema o cerere de respingere pe cale exceptionala a deciziei Curtii de Apel Suceava.

Matusa versus Arhiepiscopia

"T... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro