Manastirea de la 1600 desfiintata de trei ori. Ca batjocura, comunistii au vrut s-o umple cu vaci
Cum treci de Tecuci, cam la vreo patru kilometri de oras, pe soseaua care leaga asezarea moldava de drumul european E 85 (principala artera rutiera a partii de est a Romaniei, care uneste Muntenia cu toate orasele mari din Moldova), catre partea dreapta se iveste discret un drum asfaltat, marginit, cale de cativa kilometri, de nuci semeti. Chiar daca nu pare sa fie "poarta" catre o destinatie speciala, de fapt amintitul drum asigura accesul intr-o zona de poveste, poate cea mai frumoasa si incarcata de istorie regiune a judetului Galati, caci acolo se afla asezari razesesti seculare, ale caror nume sunt cat se poate de sugestive: Nicoresti, Coasta Lupii, Poiana, Grozavesti, Piscul Corbului, Viezuresti si, nu in ultimul rand, Buciumeni. De asemenea, de podgorenii de la Nicoresti s-a auzit, inca de acum doua secole, inclusiv la Paris (oricat ar parea de ciudat, vinul din amintita podgorie se exporta candva in Franta). (Pisania manastirii) A treia cumpana: sub bolsevici In fine, a treia si cea mai grea cumpana a manastirii Buciumeni avea sa se petreaca in 1960 (la exact o suta de ani de la la decretul lui Cuza), atunci cand autoritatile bolsevice au decis desfiintarea obstii monahale de acolo, care numara nu mai putin de 75 de maici si surori.
Cum treci de Tecuci, cam la vreo patru kilometri de oras, pe soseaua care leaga asezarea moldava de drumul european E 85 (principala artera rutiera a partii de est a Romaniei, care uneste Muntenia cu toate orasele mari din Moldova), catre partea dreapta se iveste discret un drum asfaltat, marginit, cale de cativa kilometri, de nuci semeti.
Se spune ca ar fi cel mai lung drum din Romania marginit de nuci, insa o multime de sate romanesti se lauda cu o astfel de performanta, asa ca nu ne ramane decat sa-i credem pe cuvant pe localnici pana cand Guiness Book va proceda la masuratoare si la omologarea (sau nu) recordului.
Chiar daca nu pare sa fie "poarta" catre o destinatie speciala, de fapt amintitul drum asigura accesul intr-o zona de poveste, poate cea mai frumoasa si incarcata de istorie regiune a judetului Galati, caci acolo se afla asezari razesesti seculare, ale caror nume sunt cat se poate de sugestive: Nicoresti, Coasta Lupii, Poiana, Grozavesti, Piscul Corbului, Viezuresti si, nu in ultimul rand, Buciumeni. De asemenea, de podgorenii de la Nicoresti s-a auzit, inca de acum doua secole, inclusiv la Paris (oricat ar parea de ciudat, vinul din amintita podgorie se exporta candva in Franta). Un astfel de exemplu este cel a manastirii de la Buciumeni, asezare monahala cu cu o istorie zbuciumata, care in ultimele secole a trait in mai multe randuri drama luminata a renasterii din propria cenusa.
Manastirea buciumasilor lui Stefan
Codrul Buciumenilor se intindea pana acum un secol pe o suprafata cel putin tripla fata de acum, acoperind in mare parte vastul promotoriu ce ofera o superba priveliste catre Siret si catre muntii Vrancea.
Majoritatea satelor din zona sunt atestate documentar inca din vemea lui Stefan cel Mare, insa marturiile arheologice arata ca, de fapt, civilizatia inflorea in acest areal inca de acum trei milenii. De altfel, z... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro