Mamaia, 110 ani de turism organizat. Imagini inedite din vremea strabunicilor nostri

Mamaia, 110 ani de turism organizat. Imagini inedite din vremea strabunicilor nostri

Mamaia, duna de nisip pe care calcam cand mergem la mare, este conform legendei "trupul unei mame care s-a facut uscat in calea apei pentru ca fiica ei sa aiba pe ce pasi". Sahara de langa Constanta Tehnic, plaja din Mamaia s-a nascut prin depunerile de nisip si pietris aduse la liman de la Dunare. Nicolaescu a luat in administrare cabinele de baie construite de primarie, pe care trebuia sa le ingrijeasca si sa plateasca suma de 6.572 lei, foarte mare la acea vreme. Apar vila (actualul hotel) Albatros, hotelul Yalta (actualul Iaki), apoi toata salba de hoteluri de 10 etaje de pe malul marii, cu faleza de promenada si Teatrul de vara de la Mamaia, din zona Perla, care va fi scena Festivalului de la Mamaia. Mamaia rivalizeaza cu orice statiune de pe Coasta de Azur, de pe Riviera italiana sau de pe plajele Floridei. Si tot cronicarul contemporan al Mamaiei relateaza despre randurile scrise de publicistul Vasile Grozescu in anii de inceput al statiunii, care face o descriere mereu actuala a zilelor de vacanta de la mare: "Ma simteam ca renascut. Trenul pare obosit si el de caldura care toropeste orasul si-n sfortarea si naduful lui, se sileste sa ia cat mai in graba lumea de prin micile statiuni din drum, ca s`ajunga odata afara, pe culmea de sus, unde se simte cum vine boarea racoroasa din necuprinsul marei. De sus soarele bun si darnic, rade de atatea ganganii si de bucuria lui straluceste si cuprinsul si fata apelor.

acum 79 luni (27 Aug 2016)

Mamaia, duna de nisip pe care calcam cand mergem la mare, este conform legendei "trupul unei mame care s-a facut uscat in calea apei pentru ca fiica ei sa aiba pe ce pasi". Legenda spune ca fata, indurerata ca mama ei cea buna si frumoasa este rapita de turci, s-a aruncat in mare ca sa opreasca luntrea. Pe fata o chema Constanta, iar Dumnezeu, induplecat de rugamintile fierbinti, a transformat-o pe mama ei in limba de nisip care s-a ridicat din Marea Neagra. Sahara de langa Constanta

Tehnic, plaja din Mamaia s-a nascut prin depunerile de nisip si pietris aduse la liman de la Dunare. Are o lungime de 8 kilometri, cu o latime de maximum de 300 metri, nisip fin, panta lina la tarm, cu apa fara pietre. Cronicarul Ioan Adam relata, in cartea sa "Constanta pitoreasca" din 1908, cum cuprinsi de bucurie la vederea peisajului nemaiintalnit, el si tovarasii sai de drum s-au catarat, facand intrecere, pe dunele ca-n Sahara.

"Nisipul curgea de pe noi la cea mai mica atingere. In drum intalnim mame cu copii anemici si slabi, pe care-i plimbla desculti prin nisip si le fac de joc cu scoici colorate frumos si cu melcuti intortochiati. La 1855, o harta ruseasca consemneaza Mamakioi-ul, cel mai probabil Mamaia-sat de mai tarziu. In 1878, dupa revenirea Dobrogei sub administratie romaneasca, dupa mai bine de 400 ani de stapanire otomana, Regele Carol I avea planuri mari cu tinutul dintre Dunare si Marea Neagra. O femeie, primul antreprenor din Mamaia

In Constanta au inceput sa se faca organizat bai de mare dupa 1880, protipendada mergand pe plaja de la Vii, unde se facea plaja mai mult acoperit decat descoperit. Podul de la Cernavoda, inaugurat la 1895, avea sa deschida apetenta pentru calatorit in noul pamant romanesc. Desemnat presedinte al Comisiei de sistematizare si infrumusetare a orasului, Saligny facea planuri pentru dezvoltarea Constantei, pe care o lega de amenajarea turistica a litoralului.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro