Mama la 16 ani: "Este greu. Un copil nu este o papusa". Semnal de alarma: numarul minorelor insarcinate s-a dublat la Iasi

Pe de o parte ne gandim ca la aceasta varsta mama nu este complet maturizata, dar, pe langa imaturitatea ei, trebuie sa ne gandim si la copiii carora le-au dat nastere si care nu au cum sa beneficieze de ingrijiri corespunzatoare din partea mamelor. Profilul mamelor minore Din statisticile realizate de asistentii sociali din maternitate reiese ca cele mai multe adolescente care aduc pe lume un copil provin din mediul rural, din familii dezorganizate, unde sunt probleme cu alcoolul si violenta, si de unde lipseste educatia sexuala si informarea. Le este dificil sa treaca de la rolul de adolescenta fara griji la rolul de mama, un rol complex si solicitant din toate punctele de vedere.

acum 88 luni (7 Aug 2016)

Ioana are 16 ani si de trei luni este mama unei fetite pe care o creste fara ajutorul familiei. Se numara printre cazurile oarecum norocoase pentru ca, desi parintii nu o sustin si au rupt legatura cu ea din momentul in care au aflat ca este insarcinata, il are aproape pe iubitul ei cu doi ani mai mare si pe familia acestuia. A fost nevoita insa sa faca sacrificii enorme, mai ales dupa ce a nascut, cand trebuia sa se imparta intre scoala si responsabilitatile de mama. A trebuit sa suporte privirile si comentariile rautacioase ale celor din jur, care o condamnau pentru faptul ca avea sa devina mama la o varsta atat de mica. Adolescenta mai are doi ani de liceu de urmat pana la absolvire, pe care spune ca vrea sa-i urmeze negresit. Mergeam la ore pentru ca nu vreau sa renunt la studii orice ar fi, dar ma gandeam mereu la copil, erau poate nopti nedormite si se acumula oboseala. Este greu si de aceea le-as spune tuturor fetelor sa fie atente si responsabile pentru ca un copil nu este o papusa", spune Ioana.

Semnal de alarma

Copila este doar unul dintre cazurile care completeaza o statistica mai putin buna a fetelor care trec peste perioada de adolescenta la responsabilitatile unei femei mature. Conducerea maternitatii "Cuza Voda" din Iasi trage un semnal de alarma cu privire la numarul tot mai mare de la an la an al acestor cazuri. Astfel, daca in 2009, la cea mai mare maternitate din Moldova au fost inregistrate 137 de astfel de situatii, numai in prima jumatate a acestui an numarul lor a ajuns la 102.

"A crescut mult numarul de mame minore, avem deja 102 astfel de cazuri la noi in maternitate. Grav este ca s-au inregistrat nasteri si la varsta de 12 ani. Pe de o parte ne gandim ca la aceasta varsta mama nu este complet maturizata, dar, pe langa imaturitatea ei, trebuie sa ne gandim si la copiii carora le-au dat nastere si care nu au cum sa beneficieze de ingrijiri corespunzatoare din parte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro