Majoritatea PSD a declansat in Parlament sarabanda pomenilor electorale: eliminari de taxe, pensii speciale, datorii sterse sau indemnizatii viagere

Apropierea alegerilor parlamentare din 11 decembrie ii determina pe politicieni sa dea unda verde pentru o serie de propuneri cu impact popular: eliminari de taxe, pensii speciale, datorii sterse sau indemnizatii viagere. Proiectul vizeaza eliminarea mai multor taxe, printre care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, pentru cazierul fiscal, pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, pentru permisele de pescuit, pentru serviciile prestate de Ministerul de Interne, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

acum 97 luni (20 Oct 2016)

Apropierea alegerilor parlamentare din 11 decembrie ii determina pe politicieni sa dea unda verde pentru o serie de propuneri cu impact popular: eliminari de taxe, pensii speciale, datorii sterse sau indemnizatii viagere.

Toate proiectele sunt dezbatute in viteza, atat cele noi, adoptate fara o analiza serioasa, cat si cele care au fost amanate ani de zile.

Parlamentul se pregateste sa aprobe, in timp-record, fara dezbateri reale, o lege propusa de PSD prin care se elimina 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Proiectul vizeaza eliminarea mai multor taxe, printre care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, pentru cazierul fiscal, pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, pentru permisele de pescuit, pentru serviciile prestate de Ministerul de Interne, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Luni, Senatul a adoptat, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa care fusese depusa in aceeasi zi, dupa o dezbatere superrapida in Comisia de buget si in plen. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a precizat ca suma pierduta de buget este de 0,2% din PIB, adica 1,6 miliarde lei. De remarcat, insa, ca proiectul a fost depus in aprilie 2014, iar parlamentarii au tergiversat o decizie timp de doi ani si jumatate. Aceasta atitudine poate fi explicata de lobby-ul unor banci, insa, in prag de alegeri, relatia cu electoratul a devenit prioritara.

Guvernatorul a avertizat ca principalul risc in cazul unui astfel de act normativ, ca si in cazul Legii darii in plata, este nesiguranta contractelor intre parti. Deputatii au decis majorarea tichetului de masa pana la 15 lei, fata de 9 lei cat este in prezent, angajatorul putand sa aleaga daca va pastra valoarea actuala a tichetului sau il va majora.

In paralel, la Comisia de munca a Camerei Deputatilor a ajuns ordonanta prin care in luna august Guvernul Ciolos a majorat salariil... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro