Majorarea salariala din invatamant mai asteapta

Liderii sindicali din invatamant au plecat ieri de la Guvern, dupa aproape doua ore de negocieri privind majorarea salariilor, cu mai multi de "daca", in loc de raspunsuri concrete referitoarea la starea financiara a dascalilor din aceasta tara. Ministrul de resort vorbea in fata ziaristilor, dupa incheierea discutiilor, ca majorarea chenzinei din invatamant depinde de viitoarea lege a salarizarii, care ar putea sa vada lumina zilei prin luna octombrie, dar si de noul Cod Fiscal, a carui varianta finala inca e negociata de partidele politice.

acum 63 luni (24 Aug 2015)

Liderii sindicali din invatamant au plecat ieri de la Guvern, dupa aproape doua ore de negocieri privind majorarea salariilor, cu mai multi de "daca", in loc de raspunsuri concrete referitoarea la starea financiara a dascalilor din aceasta tara. Atunci s-a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta, ca salariile din invatamant vor creste, pe etape, pana in 2017 cu 34%. Ministrul de resort vorbea in fata ziaristilor, dupa incheierea discutiilor, ca majorarea chenzinei din invatamant depinde de viitoarea lege a salarizarii, care ar putea sa vada lumina zilei prin luna octombrie, dar si de noul Cod Fiscal, a carui varianta finala inca e negociata de partidele politice. Oricum, s-a stabilt ca o noua runda de negocieri intre sindicate si Guvern sa aiba loc pe 14 sau pe 15 septembrie.

O problema fara sfarsit

Cert este ca avem, de 26 de ani incoace, cu un sistem educativ care nu mai scapa de marea problema a salariilor neindestulatoare pentru oamenii din acest sistem. Desi, in mai multe etape, si-n anii '90, si dupa aceea, au fost aplicate o serie de majorari, acestea au fost repede estompate de devalorizarea leului si de cresterea preturilor. Nu mai departe de inceputul acestei luni, la Congresul Asociatiei Generale a Invatatorilor, s-au dat niste cifre edificatoare, confirmate si de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Un invatator debutant are la ora actuala un salariu, in mana, de 780 de lei, iar un profesor debutant - 830 de lei.

"Lucrurile au luat-o razna"

Profesorii sunt azi cu atat mai nemultumiti cu cat, o spun chiar liderii lor sindicali, alte categorii de slujbasi ai statului au obtinut, in ultimul timp, sporuri la chenzina. Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a explicat ieri, dupa negocierile de la Guvern, liderul FSLI, Simion Hancescu.

Nemultumiri, in continuare, in Sanatate

Si daca tot am amintit de sistemul sanitar, trebuie s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro