Maior: Nu vom fi amenintati teritorial de instabilitatea din zona, dar vom fi afectati economic

Maior: Nu vom fi amenintati teritorial de instabilitatea din zona, dar vom fi afectati economic

Intrebat daca Romania va fi amenintata de Rusia, Maior a declarat: "In ceea ce priveste aceste dezvoltari militare, geopolitice, de instabilitate in zona noastra, bineinteles ca intotdeauna vom fi afectati. Potrivit lui Maior, modelul ideal de putere la nivel global va fi intotdeauna o combinatie intre Soft power si Hard power, el precizand ca SUA nu sunt doar o expresie de Soft power, ci si au la baza o structura de forta militara si de informatii foarte puternica.

acum 69 luni (11 Sep 2014)

Intrebat daca Romania va fi amenintata de Rusia, Maior a declarat: "In ceea ce priveste aceste dezvoltari militare, geopolitice, de instabilitate in zona noastra, bineinteles ca intotdeauna vom fi afectati. Nu vom fi, desigur, amenintati din punct de vedere militar, teritorial, dar vom fi afectati economic, informational, comercial si, in cele din urma, geopolitic de un fenomen de instabilitate la granite si trebuie sa tratam foarte serios aceasta chestiune, sa fim pregatiti pentru a intelege fenomenul si a-l trata corespunzator".

"Clasa politica, desigur, are obligatia de a respecta aceste institutii, de a le asigura autonomia de evaluare strategica a acestor evolutii si de a le pune la dispozitie resursele pentru a-si putea indeplini misiunea, ceea ce nu se intampla intotdeauna, din pacate", a adaugat Maior.

"Desi a castigat teritorial, Rusia a pierdut Soft power, ceea ce e grav pentru interesele ei"

Directorul SRI, George Maior, a mai declarat, in cadrul aceluiasi interviu, ca Rusia a pierdut, in zilele expansiunii in Crimeea, o acumulare de Soft power care ar fi putut sa o ajute mult mai pregnant in manifestarea internationala, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu si lung.

Potrivit lui Maior, modelul ideal de putere la nivel global va fi intotdeauna o combinatie intre Soft power si Hard power, el precizand ca SUA nu sunt doar o expresie de Soft power, ci si au la baza o structura de forta militara si de informatii foarte puternica.

"Din pacate, daca insisti prea mult pe una dintre dimensiuni, de exemplu pe cea , ajungi intr-o marginalizare in sistemul de valori international, care se bazeaza, totusi, pe drept international, pe niste principii minimale acceptate de comunitatea internationala", a spus Maior.

Potrivit directorului SRI, din acest punct de vedere Rusia a pierdut o acumulare de Soft power c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro