Maini si picioare crescute in laborator, sansa la o viata fara handicap

Maini si picioare crescute in laborator, sansa la o viata fara handicap

In acest timp, celulele progenitoare ale soarecelui care urma sa primeasca transplantul au fost recoltate si puse intr-un mediu de cultura care le favoriza dezvoltarea, mai precis musculatura si celulele vasculare. Tehnica de decelularizare a mai fost folosita anterior in crearea artificiala a inimii si rinichilor, tot de catre cercetatorii de la Massachusetts, in anul 2013.

acum 113 luni (23 Jun 2015)

Daca s-ar reusi cresterea in laborator a membrelor umane, nevoia de medicamente ar disparea complet, sustin savantii. In urma transplantului de celule susa au fost create in vitro o mana si un picior, ambele functionale.

Echipa de cercetatori, condusa de doctorul Harald Ott, a introdus, in prima faza, diversi agenti chimici in membrul donator, deposedandu-l astfel de toate celulele, tehnica numita decelularizare.

In acest timp, celulele progenitoare ale soarecelui care urma sa primeasca transplantul au fost recoltate si puse intr-un mediu de cultura care le favoriza dezvoltarea, mai precis musculatura si celulele vasculare.

In urma stimularii electrice, in doar cinci zile musculatura a inceput sa se dezvolte, iar in 14 zile membrul avea celule musculare si vasculare functionale care, spun expertii, aveau 80% din capacitatea musculara a unui soarece abia nascut.

Observand acest fenomen, savantii au decis sa realizeze transplantul, iar in momentul cand membrul a fost transplantat vasele de sange ale soarecelui primitor s-au umplut cu sange si au devenit parte a sistemului circulator.

"In studiul clinic al transplantului de membre, am observat ca nervii cresc inapoi in grefa, permitand mobilitatea si simtul tactil. Am aflat ulterior ca acest proces este in mare parte ghidat de matricea extrasa initial de la donator", spune dr.

Celulele multipotente primesc de la matricea extracelulara anumite semnale care ghideaza transformarea lor in celule specializate, adauga medicul.

Tehnica de decelularizare a mai fost folosita anterior in crearea artificiala a inimii si rinichilor, tot de catre cercetatorii de la Massachusetts, in anul 2013. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro