Mai putine vize pentru romani in SUA anul trecut. Reactia MAE

Citeşte şi: Klemm: Romania nu are şanse foarte mari să fie inclusă in programul Visa Waiver in 2016 Totodată, MAE precizează că principalul obstacol pe linia accederii cat mai rapide a Romaniei in acest program a rămas, in prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii romani, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală.

acum 91 luni (13 Feb 2016)

Rata de refuz a vizelor pentru romani in Statele Unite a crescut in anul 2015 comparativ cu a2014, ceea ce indepărtează și mai mult perspectiva includerii in programul Visa Waiver, care ar permite călătoriile fără restricții.

Conform raportului anual pe care il prezintă Departamentul de Stat, intre 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015, aproape 11 romani din 100 au fost refuzați atunci cand au solicitat viză de călătorie pentru Statele Unite. Mai exact, rata de refuz a fost de 11,16 la sută, in timp ce in anul fiscal 2013-2014 scăzuse pentru prima oară sub pragul de 10 la sută, la 9,8 la sută. Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii romani care călătoresc in Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atat pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cat şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului Romania-SUA.

Totodată, potrivit sursei citate, la nivel guvernamental, Romania indeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului in programul Visa Waiver, fapt ce a fost punctat şi de partenerii americani.

In aceste condiţii, ministerul reaminteşte că ultimul dintre acordurile aferente, Acordul dintre Romania şi SUA privind intensificarea cooperării in prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) - a fost semnat in luna octombrie a anului trecut, la Washington, şi a parcurs, in prezent, calea necesară in vederea ratificării de către Parlamentul Romaniei.

Citeşte şi: Klemm: Romania nu are şanse foarte mari să fie inclusă in programul Visa Waiver in 2016

Totodată, MAE precizează că principalul obstacol pe linia accederii cat mai rapide a Romaniei in acest program a rămas, in prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii romani, care depăşeşte ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro