Mai putina sare, mai multa viata. Recomandarile medicilor pentru o dieta de viata lunga
Oamenii mananca prea multa sare, fapt care mareste riscul de boli cardiovasculare, de atac cerebral si de cancer de stomac", afirma dieteticianul Sonya Angelone, specializata in nutritie cardiovasculara, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Diete, citata de cnn.com. Studiul coordonat de Jonathan Pearson-Stuttard de la Imperial College London considera ca aderarea la tintele stabilite de FDA ar putea preveni 450.000 de cazuri de boli cardiovasculare si 83.000 de decese pe o perioada de 20 de ani.
Oamenii mananca prea multa sare, fapt care mareste riscul de boli cardiovasculare, de atac cerebral si de cancer de stomac", afirma dieteticianul Sonya Angelone, specializata in nutritie cardiovasculara, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Diete, citata de cnn.com.
Potrivit sursei mai sus citate, excesul de sare creste tensiunea arteriala si sunt persoane care si la 1,5 grame pe zi se confrunta cu aceasta problema.
"O dieta bogata in sodiu poate afecta abilitatea naturala de a se dilata a vaselor de sange si creste fluxul catre tesuturi", a explicat prof.
Creste cantitatea, creste si riscul
Cu cat creste cantitatea de sare pe care o consumam, cu atat riscul de boli cardiovasculare e mai mare. "Cu cat mai multa sare, cu atat mai multe fluide si un volum mai mare de sange pe care inima trebuie sa-l impinga in artere".
Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, corpul nostru are nevoie de o mica doza de sodiu - mai putin de 0,5 grame pe zi pentru a putea functiona normal.
Limitarea la 1,5 grame pe zi nu mai este indicata in cazul persoanelor din grupuri de mare risc, respectiv cu boli de inima, de rinichi si diabet, potrivit Institutului de Medicina, intrucat nu s-au evidentiat beneficii notabile si nici efecte nocive pentru sanatate, astfel incat aceste grupuri sa fie tratate altfel decat populatia majoritara, a explicat dr.
Limita de 1,5 grame pe zi
Cu toate acestea, un studiu recent publicat in "Circulation" a aratat o scadere progresiva a evenimentelor cauzate de bolile cardiace la cei cu niveluri scazute de sodiu - 1,5 grame. Asociatia Americana a Inimii inca recomanda o limita de 1,5 grame de sare pe zi pentru majoritatea adultilor.
"Mai multe studii au aratat in mod clar ca o scadere a consumului de sodiu la 1,5 grame scade tensiunea arteriala mai mult decat un consum de 2 sau 3 grame pe zi", a spus Sacks. Acest lucru este in mod deosebit important pentru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro