Mai poate fi salvata relatia Rusia - Uniunea Europeana? O radiografie a crizei

Mai poate fi salvata relatia Rusia - Uniunea Europeana? O radiografie a crizei

> Criza relatiei Uniunea Europeana-Rusia este inca actuala, fiind adancita de evenimentele recente din Ucraina, controversele legate de proiectul energetic North Stream 2, de razboiul din Siria si criza refugiatilor. De cealalta parte, Rusia si-a afirmat triumful faurit cu instrumentele chiar a acelei democratii liberale, aceea pe care nu a experimentat-o niciodata in istoria sa si fata de care are o ezitare structurala, justificata si confirmata de sincopele si crizele cu care se confrunta statele din Europa. Din acest punct de vedere, o structura atat de complexa si de birocratica cum este Uniunea Europeana a creat dificultati de perceptie in randul strategilor de la Moscova. Dincolo de interpretarile epistemice, de numeroasele teorii care incearca sa explice logica functionarii sistemice a actorilor care nu fac altceva decat sa inalte "turnul de fildes", intre societate si nivelul stiintific si cel al politicului este necesara abandonarea viziunilor cliseistice si coborarea la nivelul intelegerii simple, argumentate si rationale ca solutie unica pentru crizele existente la nivel individual, national si international.

acum 46 luni (14 Apr 2016)

>

Criza relatiei Uniunea Europeana-Rusia este inca actuala, fiind adancita de evenimentele recente din Ucraina, controversele legate de proiectul energetic North Stream 2, de razboiul din Siria si criza refugiatilor. Cu toate acestea, e pericolos a intra sub incidenta tiparelor care reclama univocitatea unor modele pentru ca ele atrag subiectivismul si "mitizarea" modelului asumat si, respectiv, "demonizarea" modelului respins.

Imediat dupa "punctul Crimeea", analistii de relatii internationale atat din tara, din strainatate, dar si din Rusia au privit starea de tensiune instalata ca o revenire in era Razboiului Rece. Era o viziune comoda, justificata de experienta recenta a faliilor ce au impartit lumea si argumentata de "refuzul Rusiei de a fi o democratie liberala". De cealalta parte, Rusia si-a afirmat triumful faurit cu instrumentele chiar a acelei democratii liberale, aceea pe care nu a experimentat-o niciodata in istoria sa si fata de care are o ezitare structurala, justificata si confirmata de sincopele si crizele cu care se confrunta statele din Europa. In mod specific, insa, logica existenta in spatiul public de la noi, care afirma antagonismul implicit reiesit din binomul "noi suntem buni - ceilalti sunt rai", este prezenta si in cadrul dezbaterilor publice din Rusia. Prezentarea optiunilor de politica externa prin prisma determinismelor istorice, a fatalismelor si a monismului procesului istoric, dar si a lipsei dezbaterilor serioase pe marginea orientarilor de politica externa creaza erori in perceperea discursului politic, a actorilor, reducandu-se, in acest mod, sansele intelegerii corecte si obiective a conceptiilor, a opozitiei, si a intereselor.

Asertiunile discursive ale liderilor politici de la Kremlin prezinta aceste determinisme sub forma solutiei unice: "am reactionat asa pentru ca nu am avut o alta alegere"/"am fost obligati sa reactionam asa" etc. Bineinteles, dincolo de acest argument care vine sa justifice ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro