Mai multi ministri din Guvernul Grindeanu merg saptamana viitoare la Bruxelles. Va primi Romania un nou "to do list"?

Mai multi ministri din Guvernul Grindeanu merg saptamana viitoare la Bruxelles. Va primi Romania un nou

> "Acest impact real va fi discutat, incepand de luni, la nivelul Bruxelles-ului, la Uniunea Europeana si cu toti cei care vor dori sa discute, de la domnul Timmermans la domnul Juncker, la doamna Mogherini, la cine vreti dumneavoastra. Tehnic, cei de la Bruxelles pot face asta deoarece Comisia Europeana este "Gardianul Tratatelor" si are misiunea explicita de a veghea la transpunerea acestora, precum si la respectarea angajamentelor luate de Statele Membre in momentul aderarii. Au urmat, in ordine, luari de pozitii extrem de dure si critice provenind de la PPE, apoi dezbaterea din Parlamentul European, apoi scrisoarea celor sase ambasadori din Romania (SUA, Franta, Germania, Olanda, Belgia si Canada), primita imediat cu foarte mare ingrijorare atat de cei de la Bruxelles cat si de cancelariile din Statele Membre.

acum 44 luni (4 Feb 2017)

>

"Acest impact real va fi discutat, incepand de luni, la nivelul Bruxelles-ului, la Uniunea Europeana si cu toti cei care vor dori sa discute, de la domnul Timmermans la domnul Juncker, la doamna Mogherini, la cine vreti dumneavoastra. o sa fiu si eu luni, o sa fiu la Bruxelles, marti o sa fie doamna Birchall, probabil ca o sa vina si alti ministri, tocmai pentru a avea aceste discutii cu cartile pe masa.

Am destul de putine dubii asupra modului in care au fost si mai sunt inca receptate evenimentele de la Bucuresti.

Singura intrebare este daca autoritatile noastre vor primi si de data asta o "to do list", formala, cu cerintele imediate si indiscutabile ale Comisiei Europene.

Tehnic, cei de la Bruxelles pot face asta deoarece Comisia Europeana este "Gardianul Tratatelor" si are misiunea explicita de a veghea la transpunerea acestora, precum si la respectarea angajamentelor luate de Statele Membre in momentul aderarii.

In primul rand, avem declaratia comuna semnata de Jean-Claude Juncker, Presedintele comisiei Europene si de Frans Timmermans, prim-vicepresedintele acestei institutii, in care se spunea ca :

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata.

Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt.

In acest context Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri".

Au urmat, in ordine, luari de pozitii extrem de dur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro