Mai e politica interna sursa pentru siguranta nationala? Ion M. Ionita: "Evenimentul de la Pitesti a aratat inca odata ca Romania e condusa spre alte vremuri"
Daca decizii fundamentale se iau pe picior, fara niciun studiu, fara nicio analiza, de unde poti fi sigur ca peste cinci minute nu se va decide invers din motive la fel de obscure ca ratiunile care au stat la baza primelor hotarari? Recent, o propunere legislativa initiata de 27 de deputati PSD, prin care se transfera industria de aparare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apararii Nationale a trecut de Senat, prima Camera sesizata, fara ca prea multa lume sa bage de seama.
Revolutia fiscala, salarizarea, legile justitiei, modificarea Codurilor Penal si de Procedura Penala, revizuirea legilor sigurantei nationale intr-o comisie speciala, elaborarea unui program de guvernare obligatoriu pentru urmatorii 20 de ani sunt teme care, fiecare in parte, ar avea nevoie de intreaga energie a unei natiuni pentru a fi dezbatute.
Evenimentul de la Pitesti a aratat inca odata ca Romania este condusa spre alte vremuri, cand activisti entuziasti, ca si astazi, scoteau soimii patriei si pionierii la defilare in fata notabilitatilor de partid si de stat.
Daca decizii fundamentale se iau pe picior, fara niciun studiu, fara nicio analiza, de unde poti fi sigur ca peste cinci minute nu se va decide invers din motive la fel de obscure ca ratiunile care au stat la baza primelor hotarari?
Intoarcerea la radacina puternica de dinainte de `89 se vede cel mai bine in modul de luare si comunicare a deciziilor importante, capitale pentru tara. Daca decizii fundamentale se iau pe picior, fara niciun studiu, fara nicio analiza, de unde poti fi sigur ca peste cinci minute nu se va decide invers din motive la fel de obscure ca ratiunile care au stat la baza primelor hotarari? Administratia Trump a marit considerabil cheltuielile pentru a intari prezenta americana, implicit a NATO, pe Flancul Estic al Aliantei, de la Marea Baltica la Marea Negra.
Romania, la randul sau, a aratat ca aloca cei 2% din PIB pentru cheltuieli de inzestrare si aparare asa cum s-a angajat.
Dar legile sigurantei nationale vor fi modificate in Parlament printr-o comisie speciala, dupa modelul comisiei care a lucrat legile Justitiei,in conditiile in care exista comisiile pentru Aparare care cu asta ar trebui sa se ocupe. Inventarea de structuri noi politice care sa aprobe in mare viteza texte de lege pe care nu si le asuma nimeni nu este de natura sa creeze incredere. In mod normal, Guvernul ar trebui sa propuna proiectele de lege, iar Minis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro