Mahala contemporana. Gusturile copilariei romanesti, intr-un local de interes turistic

Pulpa de rata din garnita cu pasat, momite de vitel cu sos si spuma de castraveti, rasol de miel cu sos si cartofi la cuptor, calcan cu cartofi zdrobiti si spuma de trufe negre romanesti - iata pe scurt meniul restaurantului Mahala, deschis aproape de zona Pietei de Flori, din Bucuresti. Da ca exemple bibanul de mare pe pat de salata calda de vinete, dar nu cea clasica, ci una sub forma de "icre", cu ceapa murata in otet, iar galustele de prune sunt prezentate ca o "crocanteala", cumva destructurata, caramelizate cu migdale, fulgi de cocos si de ovaz, cu inghetata cu armagnac.

acum 86 luni (25 Feb 2017)

Pulpa de rata din garnita cu pasat, momite de vitel cu sos si spuma de castraveti, rasol de miel cu sos si cartofi la cuptor, calcan cu cartofi zdrobiti si spuma de trufe negre romanesti - iata pe scurt meniul restaurantului Mahala, deschis aproape de zona Pietei de Flori, din Bucuresti.

Iar coliva cu inghetata tot de coliva si sos de vanilie este cel mai cerut fel chiar si pe timpul iernii.

"Oul asta e exact ca la nu stiu ce restaurant cu stele Michelin", isi aduce aminte Sorin ca i-a spus un prieten dupa ce a savurat, efectiv, ghiciti ce, nici mai mult, nici mai putin decat oul "romanesc" de la Mahala (posat) cu ceapa confiata cu ceva boia, pe pat de spanac.

Aflam tot de la el (ca asta nu prea gasesti pe Google) ca renumitul Auguste Escoffier, ajuns in Romania, si-a notat ca oul fiert in apa si sangeretele sunt doua preparate la origini ale noastre, romanesti (sic!). Acum, vedeti si voi ca cele mai multe feluri sunt, cum spuneam, traditionale (cu tot cu influentele din alte culturi), asa ca il intrebam cum si-a gandit meniul "contemporaneizat" pentru ca, intr-adevar, uitandu-ne pe recenziile de pe TripAdvisor, am vazut multe aprecieri pentru mancare, venite, in special, de la turistii straini.

Ne spune ca s-a gandit mai intai la faptul ca avea sa-i fie usor sa gaseasca ingrediente de calitate romanesti (nu a fost chiar asa), fara a fi extraordinar de scumpe, pentru a tine preturile bune, avand in vedere si zona in care se afla restaurantul, una nu tocmai cu vad.

Sorin nu se joaca cu termeni precum "inventat" ori "reinventat", pentru ca, spune el, e greu pentru cineva sa mai inventeze ceva, iar pe de alta parte reinterpretarea exagerata a unor feluri poate fi "si cam trasa de par".

E de acord ca ar fi bine pentru perpetuarea traditiei ca mancarurile de odinioara sa fie readuse in atentie. Da ca exemple bibanul de mare pe pat de salata calda de vinete, dar nu cea clasica, ci una sub forma de "icre", cu ceapa mura... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro