Magistratul care l-a condamnat la 13 ani de inchisoare pe un director de spital: "Pedepsele blande nu fac decat sa incurajeze coruptia din sistemul medical"

Magistratul care l-a condamnat la 13 ani de inchisoare pe un director de spital:

"Nu in ultimul rand instanta constata perseverenta infractionala de care a dat dovada inculpatul in calitatea sa de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Constanta, acesta pretinzand mita de la mai multe persoane pe parcursul unei indelungate perioade de timp, practic pe parcursul a trei ani de zile, inculpatul a dovedit o naravire infractionala, fiind preocupat mai degraba de propria bunastare decat de calitatea actului medical la care era indreptatit contribuabilul de rand", a concluzionat Mitu Stegaru. "Referitor la atitudinea de recunoastere de care a dat dovada inculpatul in faza de urmarire penala si in fata instantei cu ocazia judecatii, in raport de materialul probator administrat in cauza, instanta constata ca acesta a manifestat acea atitudine de recunoastere pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime (probele acuzarii fiind irefutabile) si nicidecum ca o manifestare de regret fata de savarsirea acelor infractiuni",a concluzionat magistratul.

acum 40 luni (14 May 2017)

Condamnarile blande date in dosarele de coruptie nu fac decat sa incurajeze astfel de infractiuni, sustine judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti. Mai ales ca este vorba de sume uriase de bani, obtinute usor de demnitari sau functionari. "Altfel spus, pentru o pedeapsa de 3-5 ani inchisoare, fie si cu executare, care de cele mai multe ori este redusa fie datorita varstei, fie datorita lucrarilor cu caracter stiintific, riscul catorva milioane de euro in patrimoniul propriu", arata magistratul cum isi fac planurile "Halatele albe".

Mitu Stegaru a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a analizat dosarul in care fostul manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta, Danut Capatana, din perioada 2009-2016, era acuzat de cinci infractiuni de luare de mita si spalare de bani. In esenta, este vorba de cea mai mare spaga pe care ar fi incasat-o un director de spital din Romania: 1,2 milioane de euro. Verdictul judecatorului, cea mai mare condamnare primita de un director de spital din Romania: 13 ani si 4 luni de inchisoare. Despre tentatia spagii

"Instanta observa ca desi in ultimii ani numarul managerilor de unitati sanitare depistati, urmariti penal, trimisi in judecata si condamnati a crescut in mod considerabil fenomenul coruptiei din sistemul medical tinde sa devina generalizat, cu grave consecinte asupra sanatatii celor care sunt indreptatiti la un act medical de calitate, aspect care nu poate fi explicat decat prin pedepsele blande aplicate in majoritatea cazurilor, care nu fac altceva decat sa incurajeze astfel de infractiuni, cuantumul sumelor cu care acesti functionari se imbogatesc peste noapte fiind extrem de tentante", arata magistratul Mitu Stegaru in motivarea acestei sentinte.

Judecatorul a atras atentia ca Danut Capatana a dobandit calitatea de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Constanta prin "numire" si nu printr-un concurs aspect care conduce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro