Magistratii intervin in dezbaterea Big Brother

Noi legi privind retinerea si accesarea unor date ale utilizatorilor de telefonie si internet ar trebui adoptate de urgenta la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare, deoarece ar fi vitale institutiilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale. CSM cere sa fie consultat Ideea ca accesul la datele de identificare ale utilizatorilor sa fie posibil doar cu avizul unui judecator, chiar daca este vorba de serviciile de informatii, a razbatut si in sedinta de ieri a CSM, in care s-a discutat despre legea Big Brother.

acum 73 luni (16 Jan 2015)

Noi legi privind retinerea si accesarea unor date ale utilizatorilor de telefonie si internet ar trebui adoptate de urgenta la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare, deoarece ar fi vitale institutiilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale. De partea cealalta a dezbaterii, reprezentantii Justitiei sustin ca accesul la datele stranse sa fie posibil doar cu avizul magistratilor.

Pe diferite voci, reprezentantii serviciilor de informatii argumenteaza tot mai sustinut, mai ales dupa atentatele din Franta, ca le sunt indispensabile legile care ar permite retinerea si stocarea anumitor date ale utilizatorilor de telefonie fixa/mobila si de internet.

In plus, subiectul legilor Big Brother si privind cartelele prepay a fost abordat inclusiv in cadrul intalnirilor pe care oficialii romani le-au avut cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene si Eurasiatice. Totusi, nu putini sunt cei care spun ca si pe actuala legislatie ar exista instrumentele necesare pentru ca structurile cu atributii in domeniul sigurantei nationale sa-si poata desfasura activitatea. O pozitie similara cu cea a procurorului general a declarat, zilele trecute, si un fost sef al Directiei de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, generalul in rezerva Ion Stefanut.

CSM cere sa fie consultat

Ideea ca accesul la datele de identificare ale utilizatorilor sa fie posibil doar cu avizul unui judecator, chiar daca este vorba de serviciile de informatii, a razbatut si in sedinta de ieri a CSM, in care s-a discutat despre legea Big Brother. "Aceasta lipsa de prevedere din textul legii lasa semne de indoiala cu privire la protejarea interesului public si dreptul la viata privata, intima si de familie", a sustinut judecatorul Horatius Dumbrava. Totodata, presedintele Consiliului, Marius Tudose, a aratat ca institutia pe care o conduce ar trebui sa aiba "un cuvant de spus" inainte ca Legea privind securitatea cibernet... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro