MAE: Ungaria va sustine candidatura Romaniei la OCDE

"Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe si Comertului cu privire la sprijinirea de catre Ungaria a candidaturii tarii noastre pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Un secretar de stat de la Budapesta a declarat ca decizia de a suspenda activitatea acestei institutii de invatamant este un atac la adresa Bisericii Catolice si a minoritatii maghiare din Romania.

acum 74 luni (25 Sep 2017)

Ungaria va sustine candidatura Romaniei la OCDE, a informat Ministerul Afacerilor Externe, in urma unei discutii intre Teodor Melescanu si omologul sau Péter Szijjártó.

"Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe si Comertului cu privire la sprijinirea de catre Ungaria a candidaturii tarii noastre pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Mentionam ca lista candidatilor nominalizati pentru negocieri de aderare ar putea sa faca obiectul unei decizii in cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astazi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare", precizeaza MAE.

"Demersurile specifice diplomatiei romanesti din ultima perioada, indreptate spre un dialog de substanta cu statele membre ale organizatiei si cu structurile Organizatiei, au urmarit sa faca cunoscute atuurile si argumentele Romaniei de natura sa genereze consensul membrilor organizatiei cu privire la sprijinirea candidaturii tarii noastre", mai precizeaza MAE.

Liviu Dragnea a anuntat sambata, intr-o postare pe Facebook, ca Ungaria va acorda din nou tot sprijinul necesar Romaniei pentru ca statul nostru sa faca parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Interventia lui Dragnea este atipica intrucat, conform cutumelor diplomatice, atunci cand au loc astfel de negocieri, se prefera discutia cu un reprezentant de rang similar. Acest lucru sugereaza ca Orban a fost de acord sa discute cu liderul PSD in ciuda faptului ca Dragnea nu are, constitutional vorbind, un statut de putere similar cu cel al premierului ungar. Cei 35 de membri ai organizatiei (dintre care majoritatea europeni) sunt state dezvoltate, detinand peste 70% din productia si comertul globale si 90% din nivelul mondial al investitiilor straine directe.

Ministerul ungar al afacerilor externe a anuntat intr-un comunicat oficial, pe 8 septembrie, ca nu va sprijini ader... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro