MAE rus explica cum au ajuns cei 89 de europeni pe lista neagra a Moscovei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat drept "absurdă" indignarea manifestată de țări ale Uniunii Europene față de lista neagră a Moscovei prin care se interzice accesul in Rusia pentru 89 de personalități europene, relatează Agerpres. Citeşte şi: Lista neagră a Rusiei, criticată de UE Lavrov a estimat că măsurile decretate de Moscova sunt "proporționale și chiar de mai mică amploare față de sancțiunile unilaterale ale UE".

acum 61 luni (1 Jun 2015)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat drept "absurdă" indignarea manifestată de țări ale Uniunii Europene față de lista neagră a Moscovei prin care se interzice accesul in Rusia pentru 89 de personalități europene, relatează Agerpres.

"Sunt chiar jenat să explic absurditatea unei astfel de logici", a declarat șeful diplomației ruse, intr-o conferință de presă, adăugand că aceste interdicții vizează personalități care au "susținut activ lovitura de stat" in Ucraina, așa cum numește Moscova schimbarea de regim produsă in februarie 2014 la Kiev.

Citeşte şi: Lista neagră a Rusiei, criticată de UE

Lavrov a estimat că măsurile decretate de Moscova sunt "proporționale și chiar de mai mică amploare față de sancțiunile unilaterale ale UE".

"Aceste sancțiuni vizează personalități care au sprijinit in mod activ lovitura de stat, in urma căreia rușii din Ucraina au suferit persecuții și discriminări", a adăugat el.

"Desigur, avem dificultăți in a ințelege o astfel de reacție", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvant al președintelui Vladimir Putin, citat de TASS.

Moscova nu exclude posibilitatea de a extinde această listă neagră cu personalități europene, a indicat luni Maria Zaharova, șef adjunct al serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, intr-o declarație pentru postul de radio Russkaia slujba novostei.

Mai multe țări membre UE, intre care Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie au criticat dur această listă incă de vineri, decisă ca ripostă la o măsură similară a UE.

In total, 89 de nume de persoane, intre care foști șefi de guvern, inalți responsabili din domeniul apărării și parlamentari, voci critice la adresa politicii Rusiei figurează pe această listă, transmisă vineri de Moscova ambasadelor.

Uniunea Europeană, prin vocea unuia din purtătorii săi de cuvant, a denunțat s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro