MAE rus acuza: Romania incearca sa rescrie istoria celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Raspunsul Romaniei

După cum este bine cunoscut opiniei publice, autoritățile din Romania, atat cele centrale, cat şi cele locale, organizează in fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului din Romania), 27 ianuarie (Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului) și 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitățile de romi in perioada Holocaustului). In mod eronat și de neințeles, reacția purtătorului de cuvant al MAE rus face abstracție de aceste realități și, in schimb, se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea in Romania a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

acum 101 luni (5 Feb 2016)

UPDATE 15.22: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a calificat drept "straniu" și "regretabil" modul in care Rusia se referă la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Redăm comunicatul MAE, remis Romaniei libere:

"Am luat notă cu surprindere de afirmaţiile purtătorului de cuvant al MAE rus din data de 4 februarie 2016, cu privire la marcarea in Romania a Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Suntem dezamăgiți de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvant menționat, inainte de emiterea reacției sale.

După cum este bine cunoscut opiniei publice, autoritățile din Romania, atat cele centrale, cat şi cele locale, organizează in fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului din Romania), 27 ianuarie (Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului) și 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitățile de romi in perioada Holocaustului).

Şi in acest an, la 27 ianuarie, Ministerul roman al Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din intreaga lume, eveniment la care au luat cuvantul ministrul afacerilor externe și o serie de invitați, intre care Președintele Federației Comunităților Evreiești din Romania și Președintele Asociației Evreilor din Romania supraviețuitori ai Holocaustului. Mai mult, acest eveniment a succedat comemorării in mod distinct, la implinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la București.

In mod eronat și de neințeles, reacția purtătorului de cuvant al MAE rus face abstracție de aceste realități și, in schimb, se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea in Romania a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro