MAE: Ambasadorul Romaniei la Erevan, Sorin Vasile, chemat la Bucuresti pentru explicatii, dupa ce a facut comentarii antisemite si homofobe, la o universitate din Armenia

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca nu tolereaza si nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentantilor diplomatiei romane aflati in exercitiul functiunii, indiferent de treapta ierarhica pe care se situeaza, care ar putea sa aduca atingere unor valori, reguli si principii de baza ale relatiilor internationale contemporane, relatiilor bilaterale ale Romaniei cu alte state sau sa prezinte, in mod distorsionat sau deplasat, pozitii de principiu ale statului roman pe teme relevante in plan international", se arata in comunicatul MAE.

acum 67 luni (5 Dec 2014)

Ambasadorul Romaniei in Armenia, Sorin Vasile, a fost rechemat la Bucuresti, pentru a da explicatii in legatura cu mai multe declaratii antisemite si homofobe pe care le-a facut in cadrul unei conferinte, la Universitatea Americana din Erevan, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis redactiei.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a cerut ambasadorului sa isi ceara scuze public pentru declaratiile sale "intru totul deplasate".

Ambasadorul roman a spus ca "moralitatea este in interiorul unui cuplu normal", ca exista "homosexuali si barbati normali", ca un cuplu format dintr-un barbat si o femeie este "moral si normal". ( Sorin Vasile, din transcriptul de pe site-ul armean civilnet.am: "This is a morality. Sa stii ca, de fapt, este o gluma buna cu evreii.. evreul, marele om de afaceri, care cauta un contabil in compania sa si pe primul candidat il intreaba cat fac 10+10. Nu, nu esti bun, iesi afara. Si vine al treilea si spune: «10+10? Asta nu este matematica, sa spui 1+1 fac 2. Nu spun cine este corect, cine nu este correct, pentru ca nu am dreptul sa spun, dar… este complicat".

In urma acestor declaratii, MAE precizeaza ca "isi exprima regretul si condamna ferm declaratiile cu tenta antisemita si homofoba ale ambasadorului. Ministerul Afacerilor Externe condamna ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promoveaza intoleranta si stereotipurile. Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca nu tolereaza si nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentantilor diplomatiei romane aflati in exercitiul functiunii, indiferent de treapta ierarhica pe care se situeaza, care ar putea sa aduca atingere unor valori, reguli si principii de baza ale relatiilor internationale contemporane, relatiilor bilaterale ale Romaniei cu alte state sau sa prezinte, in mod distorsionat sau deplasat, pozitii de principiu ale statului roman pe teme relevante in plan international", se arata in comunicatul M... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro