Macron il primeste pe Putin la Versailles. Noul lider francez promite "o discutie dura"

Macron il primeste pe Putin la Versailles. Noul lider francez promite

Intalnirea liderului de centru de 39 de ani cu Putin, in varsta de 64 de ani, pune capat unei adevarate ofensive diplomatice, ce a inclus summitul G7 si cel al NATO, de la Bruxelles. De la inceputul razboiului din Ucraina, din 2014, Rusia si-a "incordat muschii" cu o serie de exercitii ce au implicat zeci de mii de militari, in zonele de la granita statelor baltice, membre NATO.

acum 86 luni (29 May 2017)

"Este esential sa discutam cu Rusia, pentru ca sunt multe probleme internationale care nu vor fi rezolvate fara o discutie dura cu rusii", a spus Macron la summitul G7 din Sicilia, care s-a incheiat sambata.

Intalnirea liderului de centru de 39 de ani cu Putin, in varsta de 64 de ani, pune capat unei adevarate ofensive diplomatice, ce a inclus summitul G7 si cel al NATO, de la Bruxelles. El a declarat pentru Le Journal de Dimanche ca nu este "deranjat" de liderii care "gandesc in termeni de proportii de putere", evocandu-i pe Putin si pe presedintele american Donald Trump ca exemple. In timpul campaniei electorale, Macron a criticat dur Rusia, pe care a acuzat-o de o "strategie hibrid care combina intimidarea militara si razboiul informatiilor". De la inceputul razboiului din Ucraina, din 2014, Rusia si-a "incordat muschii" cu o serie de exercitii ce au implicat zeci de mii de militari, in zonele de la granita statelor baltice, membre NATO. Puterile occidentale acuza Rusia ca nu si-a respectat angajamentele asumate prin Acordurile de la Minsk, pentru incetarea ostilitatilor intre fortele Kievului si rebelii separatisti sprijiniti de Moscova, ce actioneaza in estul Ucrainei. De asemenea, conflctul sirian va figura pe agenda de discutii, Macron spunand ca este in favoarea "construirii unei solitii politice ample, intr-un mod mult mai colectiv". El si-a exprimat regretul ca niciunul dintre statele membre G7 nu sunt parte a negocierilor pentru pace privind Siria, ce au loc in capitala Kazahstanului, Astana, si ce au fost initiate de Rusia, Iran si Turcia. "Franta se numara printre taril cu o pozitie foarte severa fata de regimul (presedintelui siria - n.r.) Bashar al-Assad", a admis el. In paralel, managerul de campanie al lui Macron a acuzat Rusia ca a folosit "stiri false" pentru a-l discredita. Dupa victoria lui Macron in cursa pentru Elysee, Putin a schimbat tonul si l-a felicitat, spunandu-i ca vrea sa lase neincrederea la o parte si sa lucreze cu el.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro