Macron, "acest Kennedy al secolului XXI" | Corespondenta speciala de la Paris

Tanar, dar fara experienta In sfarsit, surpriza cea mai mare a fost tocmai prezenta lui Emmanuel Macron, cel mai tanar candidat din istorie, 39 de ani, un personaj lipsit de experienta politica, dar extrem de carismatic si de ambitios. In primul rand, chiar inainte de a implementa vreo reforma, ii revine enorma responsabilitate de a reconcilia o natiune greu de multumit, rasfatata o vreme in epoca Mitterrand si supusa ulterior unui asalt neintrerupt de schimbari, dictate de o economie mondiala din ce in ce mai greu de stapanit.

acum 45 luni (7 May 2017)

Franta s-a aflat duminica in fata unui scrutin cu totul si cu totul inedit, in primul rand pentru faptul ca, pentru prima data in istorie, cei doi finalisti au totalizat sub 50% din sufragiile exprimate la primul tur.

In al doilea rand, momentul electoral s-a remarcat prin absenta - pentru prima oara - a ambelor partide traditionale, republicanii lipsind din cauza scandalurilor de coruptie si a dezbinarilor interne, iar socialistii, din cauza proastei gestionari a tarii din ultimii 5 ani, precum si a multiplelor dezertari pe toata durata legislaturii in curs.

In al treilea rand, noutatea acestui scrutin a venit din ascensiunea-record a extremei dreapta, ceea ce spune foarte multe despre starea de nemultumire a populatiei vis-à-vis de nerespectarea promisiunilor enuntate de presedintele in exercitiu, socialistul François Hollande.

Tanar, dar fara experienta

In sfarsit, surpriza cea mai mare a fost tocmai prezenta lui Emmanuel Macron, cel mai tanar candidat din istorie, 39 de ani, un personaj lipsit de experienta politica, dar extrem de carismatic si de ambitios. El se doreste a fi un soi de laborator de experiente, intr-o lume efervescenta, aflata intr-o perioada de permanente mutatii economice si sociale.

Multi politicieni cu experienta, si de stanga, si de dreapta, s-au raliat din mers lui Emmanuel Macron, acest Kennedy al secolului XXI, cum a fost descris de unii analisti politici de peste Ocean.

Pana si fostul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, a simtit nevoia sa faca o declaratie publica, de sustinere a tanarului candidat, terminata cu o urare sincera: "En marche, vive la France!", absolut inedita intr-o campanie prezidentiala franceza.

Pericol terorist

In ciuda amenintarilor teroriste si a starii de urgenta in care se gaseste Franta (de aproape un an si jumatat, dupa masacrul de la Bataclan), participarea la vot a fost buna. Francezii nu au dat crezare promisiunilor popu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro