Macedonia trezeste tensiuni in Balcani

UE si NATO sunt ingrijorate de situatia politica din Macedonia si ieri, la cererea diplomatilor occidentali, a avut o reuniune a liderilor celor patru principale partide din tara in vederea rezolvarii crizei politice profunde care ridica temeri privind instabilitatea in aceasta fosta republica iugoslava. Doi ministri macedoneni - ministrul de Interne si cel al Transporturilor -, ca si seful serviciilor secrete au demisionat in urma violentelor din week-end intre fortele de ordine si un comando de origine albaneza venit din Kosovo, soldate cu 22 de morti la Kumanovo.

acum 66 luni (15 May 2015)

UE si NATO sunt ingrijorate de situatia politica din Macedonia si ieri, la cererea diplomatilor occidentali, a avut o reuniune a liderilor celor patru principale partide din tara in vederea rezolvarii crizei politice profunde care ridica temeri privind instabilitatea in aceasta fosta republica iugoslava.

Doi ministri macedoneni - ministrul de Interne si cel al Transporturilor -, ca si seful serviciilor secrete au demisionat in urma violentelor din week-end intre fortele de ordine si un comando de origine albaneza venit din Kosovo, soldate cu 22 de morti la Kumanovo.

Purtatorul de cuvant al premierului Nikola Gruevski nu a precizat cum si-au justificat cei doi ministri demisia, dar agentia oficiala de presa MIA a publicat scrisoarea de demisie a sefului serviciilor secrete in care precizeaza ca a luat aceasta decizie "in interesul Macedoniei, pentru rezolvarea crizei politice (...) provocate de opozitie". Dupa violentele de la Kumanovo, opozitia l-a acuzat pe premier ca a utilizat armele pentru a evita propria demisie, acesta respingand acuzatiile de manipulari in "operatiunea antiterorista" lansata in week-end.

Dupa doua zile de confruntari sangeroase la Kumanovo, politia macedoneana a afirmat ca a "neutralizat un grup terorist" venit din Kosovo, iar media a publicat discursul responsabililor politici potrivit carora teroristii intentionau sa atace institutiile statului. Un comunicat de sambata din presa macedoneana de limba albaneza afirma ca luptele au fost duse de Armata Nationala de Eliberare (a albanezilor din Macedonia), UCK, oficial dizolvata. Justitia macedoneana a inculpat pentru "terorism" 30 de persoane de origine albaneza, din care 18 kosovari, arestati in cursul infruntarilor.

Liderul opozitiei de stanga a anuntat pentru 17 mai o manifestatie contra puterii conservatoare, pe care o acuza de coruptie si de punerea sub ascultare a peste 20.000 persoane, intre care oameni politici, ziaristi si sefi religiosi. Fosta rep... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro