Lutierul din Reghin ale carui viori de maestru au ajuns pana in America: care este secretul instrumentelor sale

Vasile Mare implineste anul acesta, pe 1 mai, 64 de ani si, de aproape 50 de ani, viata lui inseamna dragoste pentru viori, viole, violoncele sau contrabasuri. "Instrumentele de maestru sunt facute de o singura persoana, se lucreaza numai manual, fara masini, pe cand la instrumentele de scoala unul face o faza, altul - alta faza si la sfarsit iese instrumentul gata. Destul de mult pentru romani, insa putin comparativ cu preturile practicate de lutierii italieni, spre exemplu, care cer pentru o vioara de maestru chiar si 14.000 de euro.

acum 81 luni (30 Apr 2016)

Vasile Mare implineste anul acesta, pe 1 mai, 64 de ani si, de aproape 50 de ani, viata lui inseamna dragoste pentru viori, viole, violoncele sau contrabasuri. E o dragoste cu cuvinte putine, o poveste spusa de mainile care se ocupa de lemnul invechit.

Vasile Mare avea 18 ani cand a intrat prima data pe poarta vechii fabrici de instrumente muzicale de la Reghin. "In 1970 m-am angajat la fabrica de instrumente muzicale din Reghin. Din 1982 am trecut la instrumente de maestru", isi incepe barbatul povestea. Apoi, explica ce inseamna "instrumentele de maestru". E munca multa, mestesugita si migaloasa, totul numai de mana, nimic mecanizat. "Instrumentele de maestru sunt facute de o singura persoana, se lucreaza numai manual, fara masini, pe cand la instrumentele de scoala unul face o faza, altul - alta faza si la sfarsit iese instrumentul gata. Toti maestrii contemporani au un ucenic, maximum doi-trei, pe care ii invata maeserie si tot ce e lucrat in atelier este supravegheat de maestru. Participa si el la concursuri internationale de facut viori", explica lutierul. Se mai foloseste lemn de abanos si palisandru pentru accesorii, acelea se importa din India. Busteanul de lemn se crapa in patru si apoi fiecare sfert se taie in fasii care poarta numele de . Se lipeste, se taie, pe urma se contureaza forma instrumentului si incepe prelucrarea acestuia. Se modeleaza, se face la zone acustice, asta inseamna ca sunt anumite grosimi care sa dea instrumentului posibilitatea de a vibra, de a suna. Lutierul din Reghin foloseste lac pe baza de ulei din rasini naturale. DIN EUROPA PANA IN AMERICA Vasile Mare sta in atelier "zi-lumina" si fiecare instrument este lucrat atent, cu migala si rabdare. Face, in medie, zece instrumente pe an, cu tot cu ajutorul primit de la sotie si baiat. Se fereste sa spuna cu cat le vinde, dar confirma ca pe piata, in general, viorile de maestru facute la noi in tara au preturi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de euro. Destul de mult pentru romani, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro