Luptele ideologice din lumea araba: cu cine se lupta ISIS in Irak si Siria

Luptele ideologice din lumea araba: cu cine se lupta ISIS in Irak si Siria

Tot in Syria, incepand cu 1970 (la doar 24 de ani de la declararea independentei) si pana la izbucnirea razboiului civil in 2011 guvernarea a fost detinuta oficial de partidul Ba'ath (Hizb Al-Baath Al-'Arabi Al-Ishtiraki) liderii de facto fiind Hafez si Bashar al-Assad, doi membri ai unei familii de Alawiti (?Alawiyyah) o secta Shi'a. In urma ei, in mod oficial, armata Iraqiana este dizolvata si peste 500 000 de barbati instruiti sa foloseasca arme de foc si cu experienta recenta de lupta devin someri intr-o tara in prag de colaps economic. In afara de militiile Shi'a ISIS se lupta cu diversele aripi armate ale guvernului Iraqian, cu firmele private de paza (ambele finantate de SUA) si de asemenea cu Peshmerga (armata semi-oficiala a Kurdistanului Iraqian). Pana cand Occidentul nu a reusit sa separe religia de dreptul de a guverna si institutiile religioase de cele statale razboiul generat de Reforma a remodelat Europa si a creat noi tari.

acum 83 luni (26 Aug 2015)

> Iraqul este insa taramul marilor infrangeri pentru Shi'a, dar, totodata, si taramul celor mai insemnate locuri sacre pentru aceasta confesiune. Hussein (Husayn ibn 'Ali ibn Abi Talib), fiul lui Ali si cel de-al treilea Imam Shi'a, a fost la randul sau ucis si ingropat in Iraq, la Karbala. In Samara, moscheea Al 'Askari gazduieste ramasitele Imamilor Ali al-Hadi (Ali ibn Muhammad ibn 'Ali) si Hasan al-Aksari (Hasan ibn Ali ibn Muhammad), a sorei lui Ali al-Hadi si a mamei ultimului Imam, Muhammad ibn Hasan al-Mahdi.

Moscheea imamului Ali din orasul Najaf, Irak FOTO Wikimedia Moscheea este insa celebra in afara lumii musulmane ca urmare a atentatelor din 2006 si 2007 duse la indeplinire de catre Tanzim Qaedat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn (pe scurt AQI: al-Qaeda in Iraq) infiintata si condusa de al-Zarqawi. Desi majoritari in Iraq, Shi'a au fost aproape mereu guvernati de conducatori Sunni de la califatul Abbasid (750-1517) la Imperiul Otoman (1299-1922) si de la mandatul Britanic (1920-1932) la Republica Iraq (1958-2003). Sub Saddam Hussein, desi intr-o societate guvernata de un partid socialist si secular (Hizb Al-Baath Al-'Arabi Al-Ishtiraki fi Al-'Iraq) tribalismul specific societatii arabe a permeat structurile de conducere. Ba'athismul a reusit, cel putin temporar si cel putin la nivel superficial, sa atenueze traditionalele falii sociale intre confesiuni (Sunni si Shi'a) si etnii (Arabi si Kurzi). Pentru prima data Iraq-ul avea sa fie condus de o coalitie dominata covarsitor de Shi'a. Tot in Syria, incepand cu 1970 (la doar 24 de ani de la declararea independentei) si pana la izbucnirea razboiului civil in 2011 guvernarea a fost detinuta oficial de partidul Ba'ath (Hizb Al-Baath Al-'Arabi Al-Ishtiraki) liderii de facto fiind Hafez si Bashar al-Assad, doi membri ai unei familii de Alawiti (?Alawiyyah) o secta Shi'a. Din nou sub umbrela Ba'athismului, tensiunile religioase si etnice pareau a fi fost tinute in frau pana cand, in martie 2011, reactia ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro