Lupte "sumo" intre oligarhii din Ucraina

Departe de razboiul din Donbas, unde armata guvernului de la Kiev lupta cu separatistii sustinuti de Kremlin, in vestul tarii razboiul oligarhilor, clanurilor, nationalistilor si mafiilor este mult mai feroce, alimentat de interese politice si financiare. O prima batalie s-a jucat pe terenul a doua societati de stat in care Kolomoiski detinea controlul, doua societati din sectoarele petrolului si gazului, proprietare ale principalelor retele de conducte de gaz si de petrol din Ucraina.

acum 110 luni (24 Jul 2015)

Departe de razboiul din Donbas, unde armata guvernului de la Kiev lupta cu separatistii sustinuti de Kremlin, in vestul tarii razboiul oligarhilor, clanurilor, nationalistilor si mafiilor este mult mai feroce, alimentat de interese politice si financiare.

In Ucraina, adeptii guvernului, diplomatii occidentali si personalitati ale opozitiei au tendinta de a raspunde la fel intrebarilor privind derularea procesului de "dez-oligarhizare" - printr-un hohot de ras. Contrar Rusiei, unde termenul oligarh a devenit impropriu pentru ca presedintele Vladimir Putin le-a luat puterea politica in urma cu un deceniu, in Ucraina a fost o oligarhie in adevaratul sens al termenului, cu cativa oameni extrem de bogati care detin enorme puteri politice si de influenta. In martie, l-a demis pe Kolomoiski din functia de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk si la finele lunii mai l-a inlocuit pe miliardarul Igor Palita, un apropiat al lui Kolomoi-ski, din postul de guvernator al regiunii strategice Odessa cu ex-presedintele georgian, Mihail Saakasvili, aliat si consilier extern al mediilor afacerilor ucrainene, care a obtinut cetatenia ucraineana. Un razboi care se deruleaza in fapt intre doua clanuri, reprezentate de doua persoane care au aparut din luptele pentru putere mereu prezente din anii ’90, dar exacerbate de evenimentele din 2014 cu inlaturarea lui Viktor Ianukovici si venirea la putere a lui Porosenko. O prima batalie s-a jucat pe terenul a doua societati de stat in care Kolomoiski detinea controlul, doua societati din sectoarele petrolului si gazului, proprietare ale principalelor retele de conducte de gaz si de petrol din Ucraina. Dupa un "atac" al presedintelui contra lui Kolomoiski, acesta a avertizat ca ii va bloca conturile detinute in banca sa, Privat Bank Porosenko a trebuit sa fie prudent in riposta fata de aceasta banca, cea mai mare din tara, disparitia ei putand da o lovitura mortala economiei ucrainene, deja fragila.

Etapa Nalivaitcenko

... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro