Lupte intre daci, romani si sarmati, la Festivalul "Antiquitas Rediviva" din Galati
Dupa ce anul trecut prefectul Dorin Otrocol a convocat saptamanal pe sefii institutiilor de cultura si reprezentantii primariei, cerandu-le sa identifice posibilitatile de salvare si punere in valoare a vestigiilor romane, Primaria Galati, Muzeul de Istorie si Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) au demarat un proiect cu finantare europeana in valoare de 2 milioane de euro: "In acest moment s-a trecut de faza discutiilor, se asteapta studiul de fezabilitate.
La Castrul Roman de la Barbosi a avut loc cea de-a doua editie a Festivalului Antic "Antiquitas Rediviva", in cadrul careia a fost reconstituita viata populatiei daco-romane si sarmate din asezarea care se afla in urma cu 1900 de ani in zona Galatiului.
Langa Castrul Roman au fost reconstituite lupte intre armatele dace, romane si sarmate si lupte de gladiatori, in premiera fiind reconstituita si lupta intre doua tinere gladiatoare. In deschiderea festivalului au fost reconstituite aprinderea focului sacru si numirea magisterului de Barbosi, in cinstea caruia au fost organizate lupte intre gladiatori. In a doua parte a festivalului a avut loc o parada a armatelor romane, dacice si sarmate de la statuia "Lupa Capitolina" de langa Primaria Galati pana la Gradina Publica, unde au fost asezate taberele si ateliere de fierarie, pielarie, tir cu arcul, bucatarie. "Dacii" au reconstituit mestesugurile epocii si improvizat un atelier de fierarie, la care au confectionat arme de lupta si un altul la care au confectionat opinci. "Romanii" au gatit linte cu carne, iar "dacii" mazare cu carne, ambele preparate dupa retetele traditionale, galatenii fiind invitati sa guste din cele doua feluri de mancare de acum aproape doua mii de ani. Vedeta reconstituirii artei culinare antice a fost o gustare romana, care ar putea fi descrisa in modul urmator: pe o bucata de lipie se pune branza, peste care se adauga miere de albine, inainte de inghitire adaugandu-se o maslina si o gura de vin.
Vestigiile romane vor fi puse in valoare
De-a lungul anilor, Castrul Roman si celelalte vestigii romane de la Galati au fost distruse de indiferenta edililor. Dupa ce anul trecut prefectul Dorin Otrocol a convocat saptamanal pe sefii institutiilor de cultura si reprezentantii primariei, cerandu-le sa identifice posibilitatile de salvare si punere in valoare a vestigiilor romane, Primaria Galati, Muzeul de Istorie si Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) au demarat un proie... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro