Lupte grele in estul Ucrainei. Kievul a instituit stare de urgenta la Avdiivka

Lupte grele in estul Ucrainei. Kievul a instituit stare de urgenta la Avdiivka

Estul Ucrainei se confrunta cu cele mai sangeroase schimburi de focuri de la anuntarea ultimului armistitiu, la 29 decembrie anul trecut. Aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise de la inceputul conflictului militar din estul Ucrainei, in aprilie 2014, intre trupele guvernamentale si separatistii prorusi care, potrivit Kievului si occidentalilor, sunt sprijiniti militar de Rusia, o acuzatie respinsa de Moscova.

acum 74 luni (31 Jan 2017)

Estul Ucrainei se confrunta cu cele mai sangeroase schimburi de focuri de la anuntarea ultimului armistitiu, la 29 decembrie anul trecut.

Schimburi de focuri razlete au avut loc in cursul saptamanii trecute, dar situatia s-a inrautatit duminica dimineata, a doua zi de la discutia telefonica dintre noul presedinte american Donald Trump si presedintele rus Vladimir Putin.

Luptele se dau in principal la Avdiivka, un oras industrial aflat sub controlul fortelor guvernamentale si situat la 17 kilometri nord de Donetk, fieful rebelilor. De partea cealalta, fortele insurgente proruse au pierdut patru luptatori, intre care un comandant de batalion si un comandant de brigada.

"Lupte si atacuri de amploare asupra pozitiilor noastre au loc fara incetare incepand de duminica dimineata", a explicat pentru AFP Olena Mokrinciuk, o purtatoare de cuvant a armatei ucrainene.

In acest context, presedintele ucrainean Petro Porosenko si-a scurtat marti vizita la Berlin si a convocat Consiliul de Securitate.

"Trebuie sa actionam cu hotarare pentru a determina partea rusa sa se aseze la masa de negocieri", a declarat Petro Porosenko dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel.

La randul ei, Merkel a calificat drept "preocupanta" situatia de-a lungul liniei de contact din estul Ucrainei.

Kievul si-a exprimat de mai mult timp ingrijorarea ca situatia din estul Ucrainei s-ar putea inflama dupa instalarea lui Donald Trump la Casa Alba.

Luptele s-au intensificat de duminica dimineata, la cateva ore dupa discutia telefonica dintre Trump si Putin.

"Dupa un foc de baraj, la 06.30, invadatorii (fortele separatiste, n.

La Moscova, purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat marti dupa-amiaza ca Ucraina compromite Acordurile de la Minsk. Stare de urgent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro